ANNONCE

Lokale beboere er trætte af lovbrydende gæster

4. august 2020 19:39 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Grænsen mellem USA og Canada står ikke så åben som normalt. Det er dog ikke alle, der opfører sig, som var det tilfældet.

Lokale beboere er trætte af lovbrydende gæster
Havnen ved Nanaimo i Canada, hvortil amerikanere angiveligt sejler for at gemme sig for udbruddet af coronavirus covid-19. Foto: Braveheart/Wikimedia Commons.

Det er ikke kun Danmark, der i 2020 har haft ekstraordinært stort fokus på, hvem der må få lov til at krydse landegrænsen. Også andre steder i verden har man været nødt til at sige nej til ellers normalt velkomne gæster, og det har ført til et særligt fænomen i grænselandet mellem USA og Canada.

NPR skriver, at canadisk grænsepoliti siden marts har kæmpet en kamp for at holde uvelkomne amerikanere i deres eget land, og det er en kamp, hvor amerikanerne er både snedige og stædige i deres forsøg på at komme nordpå.

NPR skriver om flere tilfælde, hvor amerikanske borgere har fortalt grænsepolitiet, at de blot var på vej til Alaska, mens flere amerikanske vandrere har fået bøder for at befinde sig i det forkerte land.

En unik krise

Det er ingen hemmelighed, at coronavirus covid-19 stadig er særdeles aktiv i blandt andet USA – såvel som Brasilien, Indien og Sydafrika.

WHO meddelte den 31. juli, at antallet af smittede på ét døgn steg med 292.527, og at de førnævnte fire lande stod for den største stigning.

Australien, Japan, Hongkong, Bolivia, Sudan, Etiopien, Bulgarien, Belgien, Usbekistan og Israel stod desuden for en stor del af smittede borgere i den sidste uge af juli, og WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreysis, sagde den 31. juli, at alle bør indstille sig på, at virussmitten vil have effekter, der kan mærkes i meget lang tid fremover.

– Pandemien er en sundhedskrise, som man kun oplever én gang i et århundrede, og effekterne vil kunne mærkes i årtier herefter, sagde han på et møde for en komité i WHO.

Grænsen er lukket

I Canada kæmper man også mod virussen, og man har politisk besluttet sig for for alvor at håndtere de af deres amerikanske naboer, der ikke virker til at forstå, at grænsen mellem de to lande for tiden ikke står pivåben.

NPR skriver om amerikanere, der kommer til Canada i både og luksusyachter for at gemme sig for virussen i nabolandets havområdet, og at gæsterne ikke ligefrem rejser i skjul.

NPR har talt med George Creek, pensoneret forsikringsagent, der bor ud til havnen i Nanaimo, hvortil man kan sejle fra USA, og han mener, at det er på tide at gøre noget ved problemet.

Mens han taler med NPR vurderer han, at mellem 30 og 40 amerikanske fartøjer er på vej gennem canadisk farvand, men han har en mistanke om, at det er svært at tælle gæsterne med sikkerhed, selvom det ikke burde være sådan.

Sejler i mørke

På den ene side er det et krav, at enhver form for båd skal sejle med et aktivt identifikationssystem, der gør det muligt at holde regnskab med, hvor mange både der eksempelvis er i nærheden af Nanaimo.

George Creek fortæller NPR, at noget tyder på, at flere og flere sejlende slår disse systemer fra for at kunne rejse i skjul. Identifikationssystemet er offentligt tilgængeligt, og derfor kan George og hans ligesindede bekymrede medborgere se, hvordan amerikanske både forsvinder fra de offentligt tilgængelige kort, når de når fra USA til Canada.

NPR skriver, at denne form for “turisme” vækker vrede i Canada. 8 ud af 10 adspurgte borgere i Canada siger såldes, at de vil have grænsen mellem USA og Canada til at forblive lukket for nu grundet frygt for spredning af coronavirus covid-19.

– Det er ikke for sjov, at jeg kalder USA for verdens største petriskål, siger George Creek til NPR.

Ingen respekt

Han fortæller, at han er særligt bekymret for de dele af Canada, der fortrinsvis huser efterkommere af landets oprindelige indbyggere, og som ikke har adgang til moderne lægehjælp.

George Creek fortæller om epsiode, hvor en stor yacht fra USA lagde til havn i et af disse områder, og at der fra skibet kom tre-fire voksne og et ukendt antal unge mennesker, der så stort på brug af mundbind og social afstand.

– De gik gennem vores butikker, som handlede de ind i Walmart, siger George Creek til NPR.

George Creek og ligesindede bekymrede canadiere bruger derfor en del af deres liv for tiden på at sejle rundt omkring i landet for at holde øje med om de både og skibe, de møder, nu også er fra Canada, eller om de er fra USA.

Og er det de, får de ikke lov til at sejle videre, uden at deres tilstedeværelse er blevet anmeldt til relevante myndigheder.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu