Lokalformænd: Børsting sender ikke LO-medlemmer på flugt

24. januar 2013 16:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lokalformænd: Børsting sender ikke LO-medlemmer på flugt
Billede mangler

Det er ikke Harald Børstings skyld, at det går tilbage for LO, mener en række lokale fagforeningsformænd. Mange af dem erkender dog, at fagbevægelsen har mistet politisk indflydelse.

 

Sådan skriver Martin Rasmussen, afdelingsformand i HK Midt, i en kronik om LO-formand Harald Børsting i tirsdagens udgave af Fyens Stiftstidende. Han mener blandt andet, at de strandede trepartsforhandlinger er et oplagt eksempel på, at LO og fagbevægelsen ikke bidrager til at løse samfundets udfordringer, og derfor bør Børsting gå af før planlagt i 2015, mener HKeren.

Men spørger man et udsnit af de lokale afdelingsformænd og sektorbestyrelsesmedlemmer i LO, så deler de ikke oplevelsen af, at Børsting er skyld i, at fagforbundene skrumper.

Berlingske Research har været i kontakt med 14 lokalformænd og sektorbestyrelsesmedlemmerne, som alle enstemmigt svarer, at LO-bossen ikke har personlig andel i det faldende medlemstal. Derudover svarer 57,1 procent, at Harald Børsting er den rette mand til at stå spidsen for LO, mens blot 14,3 procent siger nej til dette. De resterende er i tvivl eller ønsker ikke at svare.

En enkelt af de lokale formænd mener ligefrem, at Martin Rasmussen udelukkende rejser sin kritik, fordi HKerne vil finde Børstings afløser i egne rækker.

– Der skal altid være plads til kritik, også i LO, det er det, der er med til at skabe en fremadrettet politik og åbenhed. Kritikken kommer kun, som jeg ser det, fordi HK gerne ser deres repræsentant som den kommende LO-formand og ad den vej så vil forsøge at gennemføre deres politiske idéer og holdninger, hvilket de sikkert ikke kommer igennem med med denne fremtoning, lyder det fra den anonyme lokalformand, mens en anden konstaterer:

– Jamen, Harald er valgt på en kongres, det har medlemmerne gjort. Så den er ikke længere.

I sin kronik skriver Martin Rasmussen også, at fagbevægelsen har mistet politisk indflydelse, og det bliver der nikket genkendende til blandt størstedelen af respondenterne. Her medgiver næsten to ud af tre, at fagbevægelsen har mistet indflydelse inden for de senere år, mens den resterende tredjedel erklærer sig uenig i udsagnet.

– Fagbevægelsen skal markere og forny sin egen fagbevægelsespolitik, som naturligvis skal være rød, men ikke partiorienteret. Harald skal ikke gå af, uden vi får den nye profil, og her vil de nuværende forbundsformænd blot være samme produkt i ny indpakning, mener en lokalformand.

Selv ønsker LO-formanden ikke at kommentere kritikken fra HKs Martin Rasmussen.

– Jeg vil ikke skændes med Martin Rasmussen. Den type diskussion skader bevægelsen langt mere, end den gavner. Jeg vil hellere koncentrere mig om at sikre den danske model og arbejde for at skabe nye arbejdspladser, siger Harald Børsting til TV2 News.

Det er anden gang inden for kort tid, at Harald Børsting løber ind i kritik fra ledende HKere. I sidste uge skrev syv HK-formænd i Politiken, at LO har forvandlet sig fra en »aktiv medspiller i samfundet til en bovlam organisation.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu