Lokalpolitikere drukner i papirer

2. januar 2013 08:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Lokalpolitikere drukner i papirer
Billede mangler

Næsten halvdelen af landets byrådsmedlemmer kan ikke nå at sætte sig ind i dagsordener og sagsfremstillinger.
 Af: Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau
 
Landets byrådsmedlemmer er ved at segne under dynger af dagsordener og sagsfremstillinger, der tårner sig op på deres skriveborde.
 
Det viser en rundspørge til 1.394 byrådsmedlemmer, som DR Nyheder har lavet.
 
Fire ud af 10 lokalpolitikere siger, at de har så travlt, at de ikke kan nå at sætte sig ind i alt det materiale, de skal læse forud for et kommunalbestyrelsesmøde.
 
Konsekvensen er ofte, at politikerne dukker uforberedte op til møderne uden at have sat sig ordentligt ind i de ting, de skal forholde sig til.
 
– Kommunalpolitik er blevet meget kompleks. Det vil sige, at rigtig mange papirer ligger bag de politiske beslutninger, der er blevet truffet i kommunerne. Så stakken af læsestof for en byrådspolitiker er efterhånden blevet meget stor, siger kommunalforsker Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, til dr.dk.
 
Men det er ikke kun tiden, det kniber med. Mere end hver femte kommunalpolitiker fortæller, at de ikke altid forstår det materiale, som de skal forholde sig til.
 
– Det vil betyde, at det sådan set ikke er hele byrådet, der træffer beslutningerne. Det er den del af byrådet, der har fået tid til at sætte sig ordentlig ind i sagerne, og som er i stand til at fortælle de andre, hvad byrådet skal beslutte i en given sag. Det kan man godt være lidt bekymret for, hvis man gerne vil have, at de forskellige stemmer bliver hørt i debatten, siger Ulrik Kjær.
 
En anden fare er, at beslutningerne gradvist bliver overladt til embedsmændene. Det kan give problemer, hvis de folkevalgte politikere i kommunerne ikke længere træffer beslutningerne, påpeger kommunalforskeren.
 
Ifølge forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er der to løsninger på problemet: Enten at skære ned på antallet af bilag og materiale fra forvaltningerne eller ansætte flere fuldtidspolitikere.
 
– Begge dele har været diskuteret tidligere. Og i forhold til at få flere fuldtidspolitikere, så må vi sige, at når vi står i en økonomisk krise, er det vanskeligt, fordi man ude i kommunerne i forvejen skærer ned, siger Roger Buch til DR Nyheder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu