Løntørke kan være i vente for offentligt ansatte

8. februar 2013 17:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Løntørke kan være i vente for offentligt ansatte
Billede mangler

Den samlede overenskomst for i alt 180.000 ansatte i staten, som finansministeren og Centralorganisationernes Fællesudvalg nåede til enighed om fredag efter intense forhandlinger, er et varsel om en fremtid uden meget ekstra i lønningsposen.

 

Det vurderer Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA på Aalborg Universitet, der fastslår, at den netop landede aftale giver fire års nedgang i reallønnen til de statsansatte. Lønnen udhules af lønstigninger, der ligger under udviklingen i priser på madvarer og andre fornødenheder, lyder det.

»Arbejdsgiverne er i offensiven, og krisebevidstheden hos de ansatte har gjort, at de ikke forventer ret meget. Før krisen er ovre, kommer der ikke mere i godteposen,« siger han.

Aftalen betyder blandt andet, at de statsligt ansattes løn fastholdes i 2013 og stiger med 1,1 procent i 2014. Regeringens overordnede arbejdsmarkedspolitik gør ikke situationen mere behagelig for de offentligt ansatte, vurderer Henning Jørgensen.

»Resultatet her viser med al tydelighed, at de ansatte ikke skal vente ret meget godt at vente på i et langt stykke tid. Regeringens politik er mere at passe og pleje den private sektor,« siger han selvom aftalen indebærer, at reguleringsordningen, som skal sikre en nogenlunde parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private, fastholdes.

Det var ellers finansminister Bjarne Corydons ønske, at den ordning skulle sløjfes.

»Hvis de statsansatte endelig skal glæde sig over noget, er det, at den ordning ikke sløjfes, men ellers er det altså småt med goder fra Bjarne Corydon,« siger Henning Jørgensen og forudser, at finansminister, Bjarne Corydon (S), ved at indgå en hurtig aftale, har gjort forhandlingerne for de kommunalt og regionalt ansatte endnu sværere.

»De kommunalt ansatte kunne måske få lidt mere, men disse afsluttede forhandlinger lægger et klart loft over, hvad den gruppe får mulighed for at lave af aftaler,« siger Henning Jørgensen.

Dansk Sygeplejeråd, der også har fået ny overenskomst for deres statsansatte, forudser, at den nye aftale vil begrænse deres forhandlingsrum på aftalerne med KL og regionerne.

»Hvis man læser i historiebøgerne, skal der ske noget meget opsigtsvækkende, hvis ikke det her bliver grundlaget frem mod de kommende forhandlinger med regioner og kommuner,« siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, der forhandler overenskomst for i alt 100.000 medlemmer.

Grete Christensen mener, at aftalen på det statslige område giver en meget snæver lønramme for de kommende forhandlinger, men håber at reguleringsordningen medtages.

»Gennem en lang periode har vi udvist samfundssind og bidraget med en stor effektivitet ude på arbejdspladserne. Vi ved godt, at riget fattes penge. Men vi håber på, at man på den baggrund vil kigge på arbejdsforholdene for vores medlemmer,« siger hun og henviser til erklæringer omkring samarbejde, tillid og kompetenceudvikling, der blev fastsat på den statslige overenskomst.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu