Lortebakterier fundet i drikkevand

11. september 2017 19:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

I to byer skal du ikke drikke vandet - det kan give ubehagelige følger.

Ved kontroller på to vandværker er der fundet E-coli bakterier i vandet. Det er derfor en meget dårlig ide at snuppe et glas vand fra hanen – det kan give en ret træls aften og nat.

Det betyder, at borgere, der bor i Knebel i Syddjurs Kommune og Ørsted i Norddjurs Kommune skal holde sig fra drikkevandet. Og nej, du skal heller ikke umiddelbart børste tænder med vandet.

Det oplyser de to kommuner på sine hjemmesider.

Her opfordres borgerne også til at koge vandet, før det bruges.

“I kontrollen blev der påvist E- coli, coliforme bakterier samt kimtal ved 37°C. Der er derfor umiddelbart tale om en frisk forurening af forsyningen”, skriver Syddjurs Kommune blandt andet.

I kontrollen længere nordpå blev der målt kimtal ved 22 grader celsius.

Kimtal ved de førstnævnte 37 grader celsius gør, at bakterierne lettere kan formere sig ved menneskers kropstemperatur, derfor anses dette som mere alvorligt, end kimtal ved lavere temperaturer. (Læs mere HER).

Kim målt ved 22 grader celsius kan også være helt almindelige bakterier fra for eksempel jord.

Nu er det så med at få lokaliseret fejlene, og det kan godt tage et stykke tid.

– Tidshorisonten er meget forskellig. Det kan tage fra en uge og op til flere måneder, hvis man ikke kan finde fejlen. Så skal man tage kontroller flere steder på ledningsnettet for at zoome ind på hullet. Vi bliver forhåbentlig klogere i morgen, siger Steen Wengel til TV 2 Østjylland.

Årsagen til forureningen kan være utætheder på vandledningerne.

Er du bange for, du kan have fået bakterierne i kroppen, skal du søge læge. Om end, han eller hun næppe kan gøre meget ved det.

Ifølge Sundhed.dk skal infektionerne nemlig gå over af sig selv.

“Infektionerne er det, man kalder “selvbegrænsende”, det vil sige, at de går over af sig selv uden behandling, selvom det i nogle tilfælde kan tage flere uger”, står der blandt andet på sundhed.dks. hjemmeside.

Du kan læse mere om bakterierne i faktaboksen herunder.

Fakta

Hvad er E.coli?

E. coli er et fællesnavn på en gruppe bakterier, som normalt forekommer i tarmen hos mennesket. Bakterierne er nyttige i fordøjelsesprocessen, og bidrager endvidere til at sygdomsfremkaldende bakterier ikke formerer sig i tarmsystemet. Men over tid er der blevet dannet nogle varianter af E. coli med sygdomsfremkaldende egenskaber, de såkaldte tarmpatogene E. coli-varianter. Det er disse undergrupper af E. coli, som kan føre til svære diarré-gener.

  • Bakterien Escherichia coli (E. coli) findes i afføringen hos mennesker, hvor den normalt ikke udgør nogen fare (kaldes i fagsprog “apatogen”)
  • Der findes dog nogle undergrupper af E. coli, som kan være sygdomsfremkaldende (dvs. “patogene”)
  • Antibiotika skal sædvanligvis ikke anvendes, og vil ofte blot forværre forløbet
  • Det vigtigste element i behandlingen er at erstatte væsketabet med rigelig væskeindtag

Kilde: Sundhed.dk

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu