Louisa halshugget i Marokko: Nu er der nyt

30. maj 2019 18:08 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Efter at have været udsat to gange blev retssag mod drabsanklagede mænd genoptaget ved domstol i Marokko.

Retssagen mod 24 mænd, der anklages for det brutale drab på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, blev torsdag genoptaget ved en domstol i Marokko.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

To gange tidligere er retssagen blevet udskudt, men torsdag lykkedes det angiveligt at indlede sagen.

Det var 17. december sidste år, at de to studerende blev fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko.

Sagen skulle have været indledt 2. maj, men blev først udsat på grund af mangel på forsvarsadvokater.

Den 16. maj blev sagen igen udsat, fordi den danske families bistandsadvokat krævede, at den marokkanske regering blev holdt ansvarlig for drabene og skulle stille med en repræsentant i retten.

Da de tiltalte ankom torsdag, skete det ifølge AFP under stort sikkerhedsopbud ved retsbygningen i Sale nær hovedstaden Rabat.

Tre af mændene er tiltalt for drab, mens en fjerde er anklaget for at have haft en koordinerende rolle for gruppen, som forud havde svoret troskab til Islamisk Stat.

Ud over drab anklages mændene også for terror og for at have tilsluttet sig en terrorgruppe.

Risikerer dødsstraf

Hvis mændene findes skyldige, risikerer de dødsstraf. Marokko har dog ikke eksekveret dødsstraf siden 1993.

Advokat Hafida Makssaui, der repræsenterer de fire hovedmistænkte, har tidligere sagt til norske VG, at de fire vil erkende terrorhandlinger.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne var sammen på trekking i Atlasbjergene, da de blev dræbt.

De studerede begge på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Fakta

Marokko-sagen

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meldte kort tid efter drabet ud, at man betragter sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., som er anholdt i sagen, blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene. Hans forsvarer vil dog anke dommen.

* 24 personer er blevet tiltalt i sagen – heraf er fire hovedmistænkt for drabene. Der er i sagen anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig “ekstrem ideologi”, er anklaget for at hjælpe de fire hovedmistænkte med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire hovedmistænkte optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

* Sagen får et retligt efterspil i Danmark. Flere sigtes i forbindelse med delinger af videoen, der viser det ene drab. De fleste sigtes for at dele materiale af en karakter, som åbenlyst ikke bør deles. To sigtes for med delingen at have billiget terrorisme.

Kilder: NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.

Efter drabet kom det frem, at de to kvinder var blevet stukket med kniv og halshugget. En video viser angiveligt drabet på en af kvinderne.

Videoen blev offentliggjort på sociale medier, og flere personer i både Danmark og Norge er blevet dømt for at dele videoen.

Sagen kort

17. december blev Louisa Vesterager Jespersen og hendes veninde fundet dræbt nær deres telt i Atlasbjergene i Marokko.

De var på trekking og på vej til at bestige Nordafrikas højeste bjerg, Toubkal.

Smukke ord fra statsministeren

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog i Louisas begravelse i januar.

– Hun havde livet for sig og livet med sig. Hun strålede. Det behøver man bare se på et billede af hende for at se. Vi kan alle se, at hun havde en positiv tilgang til livet. Hun havde mod på livet. Det skal vi nu bære videre, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Selv om sorgen og vreden fylder lige nu, skal vi ikke give afkald på, hvad vi står for, lød det fra statsministeren.

– Selv om sorgen er ubærlig, så må vi ikke bukke under. Vi skal huske hinanden på, hvem vi er, hvad vi er rundet af og står for: Det frie liv, hvor man kan være den, man er.

– På Danmarks og på regeringens vegne vil jeg udtrykke min dybeste medfølelse og love, at Louisa aldrig bliver glemt, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden kisten blev båret ud af kirken.

“Et mareridt, man ikke kan vågne op fra”

Forinden havde sognepræst Torben Pedersen taget afsked med kvinden, som var døbt og konfirmeret i Fonnesbæk Kirke.

I en periode sang hun også i kirkekoret.

I sin prædiken beskrev han drabet som et “mareridt, man ikke kan vågne op fra”.

– At mennesker kan hjernevaskes på sådan en måde, at de handler så bestialsk, det forstår vi simpelthen ikke. Nej, det var virkelig terrorens chokerende ansigt, vi så den dag, sagde han.

Sognepræsten beskrev den dræbte kvinde som fuld af livsmod og eventyrlyst.

Han nævnte, at hun havde gået og løbet på Caminoen i Spanien, boet og arbejdet hos en bondemand i Tyrkiet og rejst i Australien og Portugal.

– Vi må ikke lade vreden og bitterheden slå rod i vores sind, for så får ondskaben endnu en sejr, lød det fra sognepræsten, der opfordrede tilhørerne til at hjælpe og støtte hinanden og forsøge at komme videre efter bedste evne.

Op mod 430 personer var mødt op for at tage den sidste afsked med Louisa Vesterager Jespersen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu