ANNONCE

Lovende coronamedicin kan ordineres i Danmark

18. marts 2020 22:28 | Af: Newsbreak.dk

Måske er der hjælp at hente ...

Lovende coronamedicin kan ordineres i Danmark
Et lovende coronamedikament kan ordineres i Danmark. Foto: Colourbox.

Australiere har identificeret eksisterende medicin, der måske kan hjælpe nogle af de mange, der er meget syge af covid-19.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter under videoen

Ifølge Nikolai Brun, chef for medicinsk evaluering i Lægemiddelstyrelsen, er der lavet lovende forsøg med to slags hiv-medicin, der eventuelt blandes med malariamidlet klorokin. Australske forskere hævder, at midlerne dræber corona ganske effektivt.

Og der er ikke noget til hinder for, at danske patienter kan få behandlingen allerede nu, hvis deres læge vurderer, at det er forsøget værd.

– Rapporterne fra Australien er superlovende. Vi kan ikke anbefale at bruge midlerne, før vi har set studiet. Men lægerne har fri ordinationsret i Danmark. De kan udskrive alt, hvad der findes i lægemiddelkataloget, hvis de mener, det kan være livreddende, siger Nikolai Brun.

Opdagelsen er gjort af australske forskere, der planlægger et landsdækkende forsøg fra slutningen af måneden.

Virus helt forsvundet

Klorokin, der blev afprøvet på nogle af de første patienter i Australien, har allerede medført, at virussen er helt forsvundet, og patienterne er fuldstændig helbredt, siger forskningsdirektør på The University of Queensland professor David Paterson til nyhedsmediet news.com.au.

– Patienterne vil ikke have noget levedygtigt coronavirus i deres system overhovedet efter endt behandling, siger han.

Det landsdækkende forsøg skal omfatte mindst 50 hospitaler, hvor effekten af de to medikamenter måles med hinanden og med en kombination af hiv- og malariamedicin. Begge har været i brug længe, og ingen af dem har uventede bivirkninger.

Også afprøvet i Kina og Singapore

Medicinen har også været brugt i Kina og Singapore, hvor den tilsyneladende ligeledes har vist sig effektiv, men professor Paterson understreger, at data fra Kina »ikke blev indsamlet på nogen kontrolleret måde. Det var ganske enkelt kaos«, siger han til nyhedsmediet news.com.au.

Nikolai Brun forventer, at studierne er klar i april.

– Til den tid har vi forhåbentlig et bevis for, at fordelene for covid-patienter er større end ulemperne, siger han.

Endnu en medicin på måske på vej

Også et meget omtalt amerikansk forsøg på at finde en vaccine, der er udviklet af medicinalfirmaet Moderna i partnerskab med det statslige amerikanske institut for allergi og smitsomme sygdomme, NIAID, og som i denne uge er blevet testet på frivillige amerikanerne, er måske på vej til Danmark.

Mens forsøgets første fase foregår i USA, forventer Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, at anden og tredje fase også kommer til at foregå i Danmark, fordi København har fået ansvaret for at lede og koordinere forsøgsbehandlingen i hele Europa.

Vil vaccinere tusindvis

Jens Lundgren forklarer, at hvis resultaterne ser gode ud, vil man gå direkte fra forsøgets fase 2, hvor nogle hundrede forsøgspersoner får forskellige doser, til fase 3 med vaccination af tusindvis af mennesker for at vurdere, om stoffet faktisk har en effekt, og om der er sjældnere bivirkninger.

– Det vil være en stor gevinst at få det hurtigt ud. Derfor skærer man nogle hjørner«, siger han og sammenligner med, hvad man gjorde i kampen mod ebola i Vestafrika.

Kilde: Politiken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu