ANNONCE

Lover 10.000 tests dagligt – tester en femtedel

15. maj 2020 22:05 | Af: Newsbreak.dk

Den seneste uge er der i gennemsnit testet under 2.000 danskere dagligt i de hvide testtelte. Det er færre end for to uger siden, og det får fagfolk til at undre sig.

Lover 10.000 tests dagligt - tester en femtedel
De nye testcentre er langt fra oppe på fuld kapacitet. Foto: Scanpix

I ugevis har de danske myndigheder gang på gang lovet, at der nu skal testes flere for coronavirus. Men trods de kontante meldinger halter det fortsat, når det handler om test i det såkaldte samfundsspor i de hvide telte.

Det skriver Jyllands-Posten.

– Det er et problem, for når vi tester så få, vil der være smittelommer og miljøer, hvor der kører smitte, uden vi finder ud af det og får det stoppet i tide, siger Christian Wejse, afdelingslæge og lektor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, til Jyllands-Posten.

At antallet af daglige test er faldet siden uge 18 er bemærkelsesværdigt, mener Troels Kasper Høyer Scheel, professor i virologi ved Københavns Universitet.

– Tre uger henne bør man være over opstartsfasen. Antallet af test ligger ikke på det niveau, man sigtede efter, siger han til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at planen med testene i teltene bl.a. var opspore smittekæder:

– Jo flere smittekæder der stoppes, jo større base er der for at åbne samfundet mere.

Kan teste 20.000

De hvide testtelte er ifølge Sundhedsministeriet “et vigtigt element i smitteovervågningen i samfundet”, og ved lanceringen af teltene den 21. april blev der sat tal på, hvor mange danskere der dagligt skulle kunne testes her: 20.000, lød det i en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

Tirsdag i denne uge holdt regeringen så et stort opslået pressemøde, hvor den præsenterede en ny og med egne ord mere ambitiøs teststrategi. Tager man statsminister Mette Frederiksen og hendes tropper på ordet, skrues der nu op for testene.

– Formålet med teststrategien er, at myndighederne anlægger en mere offensiv tilgang med meget bredere testning af både symptomatiske og asymptomatiske personer, står der i præsentationen af strategien.

Lav ambition opnås ikke

Et dyk ned i tallene viser dog, at testkapaciteten i samfundssporet nu “på kort sigt” skal være “op mod 10.000” om dagen. Med andre ord er ambitionerne halveret – nu sigtes der ikke længere efter 20.000 samfundstest dagligt, men derimod 10.000.

Til trods for at målsætningen i al stilhed er nedjusteret, er den dog langtfra indfriet, viser tal, som Danske Regioner har trukket for Jyllands-Posten.

3.085 borgere blev testet mandag i denne uge, 2.090 tirsdag og 1.742 onsdag. I perioden den 7.-13. maj blev der i gennemsnit testet 1.944 borgere dagligt. Det er færre end for to uger siden. I uge 18 blev der i gennemsnit foretaget 2.150 prøver dagligt i samfundssporet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu