Lovindgreb kan hurtigt skrues sammen

2. april 2013 11:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lovindgreb kan hurtigt skrues sammen
Billede mangler

Mens lærerlockouten løber, kan forældre og børn bede til, at de højere politiske magter sætter en stopper for tomme klasselokaler på skoler landet over.

 

Politisk kan konflikten nemlig løses ganske hurtigt, vurderer arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

»Der vil blive fremsat et lovforslag, som det normalt sker. Her vil man så diktere de regler, der skal gælde. Det vil gå hurtigt, for regeringen vil, inden forslaget fremsættes, sikre sig, at oppositionen stemmer for løsningen,« siger han.

Lovforslaget vil skulle gennem første, anden og tredje behandling i folketingssalen, som almindelige lovforslag også gør, men at det vil kunne gennemføres på et par dage.

»Det er min forventning, at regeringen allerede nu har et forslag klar. Så må vi se, om det bliver med en lønstigning til lærerne, lige som gymnasielærerne fik,« siger han.

Professor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, Jesper Jørgen Due, forklarer, at situationen er særlig, fordi regeringen står uden et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, hvor Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening har forhandlet, efter KL varslede lockouten tilbage i februar.

»Der er ingen fortilfælde for den her situation. Normalt har man et mæglingsforslag, der har været til afstemning, som er blevet forkastet. I det her tilfælde er der intet fra Forligsinstitutionen,« siger han og forklarer, at regeringen således ikke har noget forslag at skele til, hvis den skulle ønske at gribe ind.

Stridens kerne er de såkaldte arbejdstidsregler, hvor KL ønsker, at lærernes arbejdstid kan fordeles af lederne lokalt på skolen. Et krav som lærerforeningen mener at have imødekommet, men altså ikke på en måde, der har ført til en løsning.

Det er beskæftigelsesministeren, der formelt fremsætter lovforslaget i Folketinget.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu