Lukning af drabsudstilling vækker politisk glæde

28. januar 2013 14:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lukning af drabsudstilling vækker politisk glæde
Billede mangler

Både Socialdemokratiet og oppositionen er glade for, at de omdiskuterede portrætter af dræbte unge kvinder nu fjernes fra Politimuseet.

 

Udstillingen har været offer for massiv kritik, efter det for to uger siden kom frem, at billederne blev udstillet uden de pårørendes accept.

– Jeg er utroligt glad for, at billederne bliver taget ned af hensyn til respekten for de efterladtes følelser. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at museet har trådt på de pårørende med den udstilling, siger retsordfører Ole Hækkerup (S).

Oprindeligt omfattede udstillingen portrætter af 12 unge kvinder dræbt i årene 1989-2010 med en enkelt undtagelse fra 1902, men efter voldsom debat besluttede museet, at de pårørende kunne bede om at få fjernet billederne, hvis de ikke ville have dem hængende. Det var der to familier, der valgte at gøre, og nu bliver de sidste ti pillet ned.

De øvrige regeringspartier ønsker ikke at kommentere på Politimuseets beslutning om at lukke udstillingen, mens Venstre og Dansk Folkeparti glæder sig over lukningen. De er alle enige om, at det er uacceptabelt, at de pårørende ikke var orienteret.

– Jeg synes stadig, den her udstilling har været grebet helt forkert an fra første færd, og det er nok det, museet har taget til efterretning. De pårørende skulle have været orienteret, men det er Politimuseets egen beslutning, at de har valgt at nedtage den, siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der bakkes op af de Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen (R).

– Hele forløbet undrer mig, og hvis museet fra starten af havde inddraget de dræbte pigers familier, så tror jeg slet ikke, udstillingen var blevet mødt med så megen kritik, siger hun.

Det er blandt andet på opfordring fra kunstneren bag portrætterne, Birgitte Skallgård, at der er blevet sat en stopper for udstillingen.

– Jeg har sådan set forlangt at få taget udstillingen ned, og det har jeg egentlig forlangt for et stykke tid siden. Udstillingens fundament blev fjernet, da man accepterede, at der kunne ske en censurering. Der var den sådan set allerede taget ned for mig og var ikke det værk, som jeg var med til at få hængt op, siger hun.

Hun understreger samtidig, at hun er meget ked af, at »debatten er røget helt af sporet«, og at »stemningen er blevet meget hadefuld«, for det var ikke hendes intention at rippe op i de efterladtes sorg.

– Det har jeg oplevet som vældig krænkende og uværdigt for både de unge kvinder, for de pårørende og for mig og museet, siger hun.

Politimuseet understreger i en pressemeddelelse, at lukningen af udstillingen både er sket af hensyn til de pårørende og af hensyn til Birgitte Skallgårds ønske.

– Af respekt for kunstnerens oprindelige idé og for ikke at trække de pårørende igennem en yderligere debat har man valgt at tage udstillingen ned, lyder det.

Rigspolitiet har på baggrund af debatten om udstillingen taget initiativ til at udarbejde et etisk og moralsk regelsæt for Politimuseets fremtidige udstillinger, og sekretariatschef Anders Dorph kalder lukningen for »helt rigtig«.

Museumsleder Frederik Strand har ikke ønsket ikke at udtale sig, og justitsminister Morten Bødskov (S) melder også om »ingen kommentarer«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu