ANNONCE

Lukning kom for sent: Mutationen er trængt ind

26. december 2020 19:08 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

En person, som var på vej fra Storbritannien til et område nær Stockholm, blev konstateret positiv.

Lukning kom for sent: Mutationen er trængt ind
Sverige har sat meget i værk for at holde den nye coronavariant ude af landet. Her er det rejsende fra Danmark, der kontrolleres på Hyllie station ved Malmø tirsdag, som var første dag med lukkede grænser mellem Sverige og Danmark. Foto: Johan Nilsson/AFP

Den nye og mere smitsomme coronavirusvariant, som blev opdaget i Storbritannien, er blevet påvist hos en person i Sverige, oplyste Folkhälsomyndigheten på en pressekonference i Stockholm 2. juledag.

– Det var en person, som var på vej fra Storbritannien til et område nær Stockholm, som blev konstateret positiv. Ingen andre i gruppen skal være smittede. Det var en person, som rejste til Sverige for at holde jul, siger Signar Mäkitalo, som er læge i region Sörmland.

Ifølge Mäkitalo er risikoen for smitte i det pågældende område i Sörmland ekstremt lav – næsten ikke eksisterede. Regionen, der ligger umiddelbart sydvest for Stockholm, er også kendt under navnet Södermanland.

Sara Byfors fra Folkhälsomyndigheten opfordrer personer, som har været i Storbritannien, til at isolere sig ved ankomsten til Sverige. Det har den pågældende person i Sörmland også gjort, men der er en risiko for, at flere kan være smittede.

Kan være flere

Sverige har lukket for rejsende fra Danmark og Storbritannien for at undgå, at den nye mutation, der har vist sig ekstremt smitsom sammenlignet med den allerede kendte coronavirus, kommer ind i landet.

Alene i Sörmland har 50 rejsende fra Storbritannien frem til tirsdag eftermiddag meldt sig for at blive testet for smitte med den nye variant.

– Risikoen er selvfølgelig, at der findes flere i Sverige, der kan have denne variant, siger Signar Mäkitalo.

Folkhälsomyndigheten vil foretage flere test. Det skal ske for at sikre sig, at der ikke er kommet flere tilfælde ind i landet med de svenskere, der er vendt hjem fra Storbritannien.

Lukningen af grænsen til Danmark er kommet i stand, fordi der er konstateret tilfælde af smitte med den muterede variant i Danmark. Situationen i England er så markant, at hovedstaden London har været lukket helt ned.

Lod dem komme ind

Desto mere besynderligt virker det, at et British Airways-fly fra London lørdag morgen landede i Arlanda lufthavn ved Stockholm med 33 passagerer – på trods af flyveforbuddet.

– Det er ikke tilladt at flyve fra Storbritannien til Sverige. Det er en regeringsbeslutning. Vi blev taget på sengen, da vi så, at der var passagerer på flyet. Hvordan det er gået til, må Transportstyrelsen undersøge, siger grænsepolitichef Patrik Engström til Svenska Dagbladet.

Om bord på British Airways-flyet fra London var 33 passagerer, hvoraf de 29 er svenskere. De sidste fire var finner, der skulle videre med fly til Helsinki. Efter at have haft kontakt med en læge med speciale i smitsomme sygdomme fik de 29 svenskere lov at rejse ind i landet uden krav om, at de gik i isolation.

– Lægen kunne have besluttet at sætte dem i karantæne, hvis der var mistanke om, at de var syge, siger Patrik Engström.

De 29 svenske passagerer fra flyet fik – som alle andre – besked på at blive hjemme, hvis de føler sig syge. De skulle også lade sig teste, tilføjer han ifølge Aftonbladet.

Højtbelagt

Sundhedsmyndighederne i Stockholm siger, at 536 af landets 684 disponible intensivsengepladser med respirator er belagt.

– Alle Sveriges regioner rapporterer om forværringer på både kort og lang sigt, siger Johanna Sandwall, der er chef for kriseberedskabet i den svenske socialstyrelse.

Endnu er ingen regioner i Sverige dog i såkaldt katastrofesituation, meddeler styrelsen.

15 regioner er i såkaldt forstærkningssituation, fire i stabil situation, mens de sidste to kører som normalt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu