Lunken over for doping-tilgivelse

13. februar 2013 18:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lunken over for doping-tilgivelse
Billede mangler

Den internationale cykelunion, UCI, har luftet tanken om at oprette en såkaldt sandhedskommission, der i samarbejde med det internationale antidopingagentur, WADA, skal tilbyde dopingsyndere at få lettet hjertet mod en endnu udefineret form for amnesti.

Til den anerkendte cykelside cyclingnews.com mere end antydede Bjarne Riis tirsdag, at idéen med at lokke med amnesti kunne være en fordelagtig måde at få ryddet op i dopingproblematikken i cykelsporten. Den tanke er Anti Doping Danmark ikke stor tilhænger af.

»Nu ser det ikke ud til, at der er så meget velvillighed fra WADA, om at det her er den rigtige ide. Det er selvfølgelig fordi, det er en mærkværdig timing, nu hvor der rent faktisk er åbnet for posen hos tidligere tiders dopingbrugere. Så hvis det havde været for bare to år siden, havde det haft mere værdi, end det har på det her tidspunkt,« siger direktør for Anti Doping Danmark, Lone Hansen.

Skeletterne vælter i forvejen ud

Siden Tyler Hamilton tilbage i september udkom med sin bog ’The Secret Race’ har en sand lavine rullet gennem cykelverden, og flere hidtil tavse dopingsyndere har bekendt kulør. Senest har en lang række tidligere ryttere fra det forhenværende hollandske mandskab Rabobank indrømmet brugen af doping, mens også den nuværende retssag mod dopinglægen Eufemiano Fuentes forventes at belyse personer og omfanget af et større netværk af dopingsyndere.

»Nu er det sådan, at efter Lance Armstrong har der været en masse vidneudsagn og nu også vores egen Michael Rasmussens sag, så opstår der jo i kølvandet på det en masse, som træder frem, da de godt ved, at jorden brænder under dem. Og det betyder, at man har mulighed for at arbejde med de relevante sanktioner inden for området. Det har man ikke, hvis det er et amnesti, der bliver forslået,« siger Lone Hansen.

Netop tanken om at lade dopingsyndere gå for let bakkes heller ikke op af Danmarks Cykle Union, der ikke ønsker at kalde sig selv for fortaler for amnesti-ordningen.

»Jeg skal vide lidt mere omkring det, og hvad man mener. Umiddelbart er jeg egentlig ikke så vild med tanken om amnesti. Jeg synes egentlig, at man gør det godt lige nu, hvor man laver nogle straffenedsættelser. Og jeg synes stadigvæk, at folk skal drages til ansvar, hvis de har snydt,« siger Niels Sørensen, formand for Danmarks Cykle Union.

I samtalen med cyclingnews.com udtalte Bjarne Riis desuden, at ’alle fortryder noget’. Det fik pressechefen i den internationale cykelunion, Enrico Carpani, til at bede den danske holdejer om at tie om fortiden, da det blot ødelægger sporten med for mange personers indblanding om fortiden, som, ifølge Enrico Carpani, alle kender til.

Den melding er for Niels Sørensen lidt uklar og stik modsat tankerne hos Danmarks Cykle Unions holdning.

»Både min og Danmarks Cykle Unions holdning er stadigvæk, at vi synes, at Bjarne bør svare på de ret store beskyldninger, der er kommet imod ham. Det gavner både ham selv, tror jeg, og cykelsporten bedst,« siger Niels Sørensen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu