Lykketoft »bliver ingen kransekagefigur«

12. marts 2013 09:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lykketoft »bliver ingen kransekagefigur«
Billede mangler

Formanden for FNs Generalforsamling beklæder en vigtig, men vanskelig post – men Mogens Lykketoft (S) har de evner, der skal til. Det vurderer den tidligere danske topdiplomat og folkeretsekspert Tyge Lehmann, som selv har ledet et af de seks udvalg under FNs Generalforsamling.

 

»Det er et meget prestigefyldt og betydningsfuldt job. Formanden for en generalforsamling skal samle trådene og sørge for, at Generalforsamlingen kan forløbe i god ro og orden. Det kræver en person, der kan tale med de forskellige grupperinger i FN. Og det er et absolut betydningsfuldt og ærefuldt job,« siger Tyge Lehmann til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

»Det er helt bestemt ikke et tilbagelænet job som kransekagefigur. Det kræver, at man har gode diplomatiske evner. Man skal have evnen til at tale med folk fra forskellige grupperinger, og man skal kunne se, hvor der er muligheder for at skabe kompromiser. FN arbejder jo som udgangspunkt for at skabe konsensus, hvor alle 193 medlemslande af FN er enige, det er ikke nemt.«

Udenrigsministeriet meddeler tirsdag, at Danmark opstiller Mogens Lykketoft som kandidat til posten som formand for FNs Generalforsamling fra september 2015 til september 2016. Lykketoft er i dag formand for Folketinget, men vil skulle flytte til New York, hvor FNs hovedsæde ligger, og må i givet fald søge om orlov fra Folketinget, hvis han bliver valgt til posten.

Og det er der gode chancer for, at Mogens Lykketoft vil blive, mener Tyge Lehmann.

»Det vil jeg da helt bestemt mene, men jeg sidder jo ikke midt i det, så jeg kan ikke sige, hvordan stemningen er. Men når man møder med en tidligere udenrigsminister og en formand for et parlament med 179 forskellige synspunkter, så synes jeg nok, man må sige, at man har en særdeles kompetent person. Og det tror jeg, at mange i FN vil nikke genkendende til.«

FNs Generalforsamling er, sammen med Sikkerhedsrådet og Menneskerettighedsrådet, de vigtigste organer i FN. Alle FNs medlemslande og observatører, som eksempelvis EU, har sæde i Generalforsamlingen, hvor verdens stats- og regeringschefer mødes hvert år i september måned. Generalforsamlingen vedtager en lang række resolutioner inden for blandt andet menneskerettigheder, bæredygtig udvikling og folkeret. Generalforsamlingen kan også drøfte internationale kriser, især hvis situationen i Sikkerhedsrådet er fastlåst.

Formandsposten for FNs Generalforsamling går på omgang, og valget af formand for perioden 2015-2016 finder sted i juni 2015. Der er endnu ikke opstillet andre kandidater til posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu