Lykketoft klar til international udfordring

12. marts 2013 17:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lykketoft klar til international udfordring
Billede mangler

En af dansk politiks mest markante figurer gennem de sidste 30 år er på vej mod en international toppost. Tidligere skatte-, finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) er Danmarks bud på ny formand for FNs Generalforsamling.

 

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) præsenterede tirsdag Folketingets formand som officiel kandidat, og ifølge tidligere ambassadør Tyge Lehmann har Lykketoft de nødvendige kvaliteter til at lede den 70. generalforsamling.

»Formanden for en generalforsamling skal samle trådene og sørge for, at den kan forløbe i god ro og orden. Det kræver en person, der kan tale med de forskellige grupperinger i FN. Og det er et absolut betydningsfuldt og ærefuldt job,« siger han.

Foreløbig har ingen andre medlemmer af den vestlige valggruppe, der står for tur til at overtage formandsposten, budt ind med kandidater. Men under alle omstændigheder har Mogens Lykketoft gode chancer, vurderer Tyge Lehmann.

»Når man møder med en tidligere udenrigsminister og en formand for et parlament med 179 forskellige synspunkter, så synes jeg nok, man må sige, at man har en særdeles kompetent person. Og det tror jeg, at mange i FN vil nikke genkendende til,« siger den tidligere topdiplomat.

Hvis Lykketoft bliver valgt, skal han lede generalforsamlingen fra september 2015 og et år frem. Her bliver en af de primære opgaver at forny 2015-målene med fokus på bekæmpelse af fattigdom, beskyttelse af miljøet og styrkelse af social og økonomisk udvikling.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der har skrevet en biografi om Mogens Lykketoft, betegner topposten som et »drømmejob« for den tidligere minister.

»Selv om Mogens Lykketoft herhjemme har været kendt som en af landets dygtigste finansministre og som den helt store velfærdsarkitekt, så har han helt fra sin ungdom haft en brændende interesse for udenrigspolitik og for verden omkring sig,« fortæller Thomas Larsen.

»Som dreng kværnede han sig igennem verdenshistorien, og hans viden omkring internationale forhold og landene i Europa og Asien er enorm. Han har et kæmpe kendskab til Asien og er nærmest ekspert, når det kommer til Kina,« siger han.

Også Thomas Larsen mener, at Mogens Lykketofts diplomatiske evner er af en støbning, der vil gøre ham ideel til formandsposten – trods hans hjemlige image som lidt af en hidsigprop.

»Lykketoft er en gennemført professionel politiker. Der er ingen tvivl om, at han har et stort temperament, men man skal også være opmærksom på, at når han har ladet sit temperament udfolde sig tidligere under politiske og økonomiske forhandlinger, så har det tit været kontrollerede udbrud, der skulle skræmme eller sætte modparten på plads. Han kender så udmærket spillereglerne i diplomatiet og udenrigspolitik og har gode internationale forbindelser,« siger han.

Selv tør Lykketoft ikke spå om sine chancer, men han erklærer sig klar til udfordringen.

»Jeg tager ikke noget for givet, det er jo en konkurrence mellem en række lande, og der er to og et halvt år til. Så det er måske-måske-måske,« siger han.

Valget af formand finder sted i juni 2015.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu