Lykketoft melder sig klar til at lede FNs Generalforsamling

12. marts 2013 10:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Lykketoft melder sig klar til at lede FNs Generalforsamling
Billede mangler

Hvis Folketingets formand, Mogens Lykketoft, bliver udnævnt som formand for FNs Generalforsamling fra 2015 til 2016, vil det ikke bare være en styrkelse af Danmarks position i FN-systemet, men også en fjer i hatten for den 67-årige tidligere udenrigsminister.

 

»Jeg er rimelig interesseret i internationale forhold, og det her er en mulighed for at blive klogere både på personkredsen og temaerne omkring FN,« siger Mogens Lykketoft.

Lykketoft, som i dag bestrider posten som formand for Folketinget, ser store udfordringer i FN-topposten, hvis han skulle være så heldig at ende med jobbet.

»Det er en utrolig interessant periode, hvor man skal forny de nuværende 2015-mål med fokus på bekæmpelse af fattigdom, social og økonomisk udvikling og beskyttelse af det globale miljø. Det har en vis lighed med mit nuværende hverv, hvor der er meget mødeledelse. Men dertil kommer dialogen med FNs generalsekretær om, hvad FN skal udrette,« siger Lykketoft og afviser, at han skal ud og føre valgkampagne for at blive valgt til posten.

»Jeg er jo fuldstændig i Udenrigsministeriets vold. Det er ministeriets vurdering, at vi har en chance, og det er ministeriet, der skal ud og høre de andre lande, om de mener, vi har en kandidat med det rigtige CV,« siger Lykketoft.

FNs Generalforsamling går på omgang mellem fem regionale valggrupper, og det er den vestlige gruppes tur til at besætte posten for den 70. generalforsamling i 2015-2016.

Formanden vælges traditionelt blandt lande, der som Danmark ikke er faste medlemmer af FNs Sikkerhedsråd. Desuden skal formanden vælges fra et land, der ikke tidligere har haft formandsposten.

Danmark har ifølge Lykketoft selv gode kort på hånden, eftersom ingen andre lande endnu har meldt eventuelle kandidater ud officielt. Og hvis den tidligere finansminister og partiformand bliver valgt, vil det være første gang, Danmark beklæder posten.

»Regeringen har været meget optaget af, at Danmarks skulle forsøge at få den her post. Man mener, der er en chance ved at markedsføre sådan én som mig og gøre det på et tidspunkt, hvor der endnu ikke er andre officielle kandidater på banen,« siger Lykketoft.

»Jeg tager ikke noget for givet, det er jo en konkurrence mellem en række lande, og der er to og et halvt år til. Så det er måske-måske-måske,« siger Lykketoft og understreger, at han er klar til at bosætte sig nær FNs hovedkvarter i New York.

»Det er jo kun for en periode på et år. Hvis det var længere tid, er jeg ikke sikker på, at jeg ville være klar til at forlade Danmark,« siger Lykketoft og oplyser, at han stadig har planer om at genopstille ved næste folketingsvalg.

Hvis Danmark ender med at få posten som formand for FNs Generalforsamling, vil han dog søge orlov fra Folketinget.

Valget af formand finder sted i juni 2015, og formanden tiltræder sin stilling i september 2015.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu