ANNONCE

Lynene var hårde ved det sydjyske

13. juni 2020 20:03 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Voldsomt mange lyn antændte en del brande i det sydlige Jylland lørdag.

Et stråtækt hus er brændt ned til grunden lørdag, og synderen er formentlig et lynnedslag. Det fortæller Erik Lindholdt, der er vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi lørdag aften. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) melder om særdeles megen lyn-aktivitet i området.

I alt, skriver DMI, blev der frem til klokken 17 lørdag registreret hele 1800 lyn over Danmark. Mange af dem i det sydvestlige Danmark. De mange lyn har været ledsagere til voldsomme og kraftige byger, der frem til klokken 19 har vædet landet.

– Flere steder har vi målt seks-syv millimeter nedbør på 10 minutter, og det er, hvad vi kalder skybrudsintensitet. Bygerne bevæger sig dog så hurtigt, at kriterierne ikke bliver opfyldt, fortalte Lars Henriksen, vagthavende meteorolog, til Newsbreak.dk tidligere lørdag.

Tilbage til lynene. Der har nemlig været travlt på brandstationerne i Sydjylland. Med bare et minuts mellemrum gik der nemlig ild i henholdsvis en villa og et stråtækt hus, fortæller Erik Lindholdt til Newsbreak.dk.

Tyder på lyn

Klokken 15.02 blev det anmeldt, at der var opstået brand i en villa på Gl. Kirkevej i Kollund. Branden var isoleret til en lille del af taget, og der er ikke sket alvorlig skade. Hverken på mennesker eller hus, fortæller Lindholdt.

– Vi har en klar formodning om, at det er på grund af lynnedslag, så vi har frigivet skadesstedet, siger han. Langt værre er det dog gået ud over et stråtækt hus på Bæk Møllenaf i Bæk nordøst for Haderslev. Her slog lynet formentlig også ned. Branden her blev anmeldt klokken 15.03 – altså bare et minut efter villabranden.

Også her er der en formodning om, at branden er startet som følge af et lynnedslag, men skråsikkerheden er fraværende sammenlignet med villabranden. Derfor er skadestedet ikke frigivet, da der skal foretages brandteknisk undersøgelse.

– Branden er opstået i tagetagen, og da huset er med stråtækt tag, kunne brandvæsenet ikke slukke den. Huset er brændt ned, står det i mine papirer. Derfor gik det mest ud på at forsøge at redde indbo, siger Lindholdt.

Bøn for vejret

På Twitter beretter Syd- og Sønderjyllands Politi ligeledes om to spektakulære situationer med lynnedslag, der krævede politi og beredskabs opmærksomhed. Blandt andet indkom flere anmeldelser om et flystyrt.

I Visby Kirke fik en patrulje sig også en guddommelig oplevelse. Der kom nemlig en anmeldelse om, at lynet var slået ned i kirken, men ved gudelig indgriben blev lynet afbødet. I virkeligheden var det så bare en lynafleder.

DMI varsler ikke længere risiko for skybrud og torden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu