ANNONCE

Lynkommission undrer professorer

9. februar 2012 07:32 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Lynkommission undrer professorer
Billede mangler

Helle Thorning-Schmidt (S) afslørede tirsdag, at regeringen nedsætter en Natur- og Landbrugskommission.
Den skal ifølge Fødevareministeriet stille ‘forslag til at løse de økonomiske og miljømæssige udfordringer, landbruget og naturen står overfor’.
Men regeringen har kun givet kommissionen ét år til at færdiggøre sit arbejde, hvilket undrer to professorer med speciale i statskundskab og forvaltning.
“Der er grænser for, hvor langt man kan presse tingene ned (tidsmæssigt, red.) med mindre, det er en ren skue-ting. Siger man ét år, skal man altså være meget effektive og hurtige, hvis man skal bruge et udvalgsarbejde på et kompliceret område.”
Det siger professor på Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen, der er medforfatter til bogen ‘De store kommissioner: Vise mænd, smagsdommere eller nyttige idioter’.
Samme vurdering kommer fra professor Carsten Greve ved CBS.
“Det lyder meget hurtigt (…) Normalt går der et par år, nogle gange flere år, hvor de her kommissioner sidder. Det er jo et grundigt stykke arbejde, der skal laves. Derfor er ét år minimumstid, en kommission skal sidde,” siger han.
Begge professorer understreger, at der er flere fortilfælde, hvor kommissioner har færdiggjort arbejdet på omkring eller sågar under ét år. Så Naturkommisionens mission er ikke helt umuligt, lyder det.
Forbilledet er Strukturkommission, som lagde grundstenen til kommunalreformen. Den færdiggjorde sit arbejde på 15 måneder.
Men ét år er meget kort tid, fastholder Peter Munk Christiansen, der fører protokol over kommissioner.
“Det seneste tal, jeg har, er fra 2007 til 2008. Der er det gennemsnitlige antal måneder fra nedsættelse til aflevering 27 måneder,” forklarer han.
Hvis du iøvrigt synes, at politikerne nedsætter alt for mange kommissioner, så skal du være glad for, at du ikke levede i de såkaldt ‘gamle dage’.
“Sjovt nok. I de 60 år, vi har haft kommissionsvæsen, har vi aldrig haft så få kommissioner, som vi har nu,” påpeger Peter Munk Christiansen, og tilføjer, at kommissionsarbejdet også er blevet langt hurtige med årene.
I slutningen af 1950’erne tog det i gennemsnit mere end 45 måneder for de kloge hoveder at komme med et resultat.
Hvis du vil læse mere om Natur- og landbrugskommissionen, klik her.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu