ANNONCE

Lyntests giver bekymrende resultater

14. december 2020 08:27 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Falck har i weekenden åbnet for gratis lyntest for coronavirus, hvor i alt 469 på to dage er testet positive.

Lyntests giver bekymrende resultater
Falck oplever stor tilslutning ved testcentrene. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Søndag var anden dag, hvor man på statens regning kunne få taget en lyntest for coronavirus hos Falck, der kan give svar på omkring 15 minutter.

På andendagen blev 262 personer testet positive for coronavirus ud af de i alt 6168 personer, der blev testet i Falcks testcentre.

Det svarer til, at der blev fundet smitte hos 4,25 procent af de testede.

Den høje positivprocent svarer nogenlunde til lørdagens tal på 4,23, da 207 ud af 4892 testede fik besked om, at de var smittede.

Der var stor interesse for at blive lyntestet i weekenden, og flere steder i landet – herunder København, Ringsted og Aarhus – har der været flere timers kø for at komme til.

Rigeligt med kapacitet

Falck har hidtil åbnet 12 testcentre rundt i landet. Allerede mandag vil endnu et testcenter åbne i Holbæk.

– Vi har haft endnu en dag med rigtig mange borgere, der har været ude i vores testcentre, siger Jørgen Mieritz, der er ambulancedirektør i Falck.

– Jeg forventer, at vi i eftermiddag vil have en komplet plan klar over de næste 35 til 40 næste centre, som vi vil kunne åbne senest torsdag.

Mindre pålidelige

Lyntest er ikke lige så pålidelige som de normale PCR-test, der hidtil er blevet brugt til at teste befolkningen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen giver de kun det korrekte svar i 50 procent af tilfældene, mens PCR-test har en pålidelighed på 98 procent.

Det betyder, at man kan risikere at få en negativ test, selv om man er smittet. Derimod er man smittet, hvis testen er positiv.

Derfor kan det umiddelbart undre, at der i weekenden hos Falck har været positive svar i over 4 procent af tilfældene.

Svært at sammenligne

Ifølge Eskild Petersen, adjungeret professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, kan man dog ikke nødvendigvis sammenligne tallene direkte.

Han vurderer, at de op til 14 dages ventetid på en test i det regionale system kan få personer, der føler, at de har været udsat for smitterisiko, til at tage en hurtigtest i stedet.

– Det kan forklare, hvorfor flere bliver testet positive hos Falck, fordi de testede har en større risiko for at være smittet end dem, der affinder sig med, at de må vente nogle dage på at komme til i det offentlige, sagde han søndag.

Lyntestene skal ifølge Sundhedsstyrelsen primært bruges til screeninger – og ikke til personer med symptomer eller nære kontakter til smittede.

Fakta

Danmarks coronatests

Det er i Danmark muligt at få tre forskellige slags coronatest, der enten kan vise, om man har coronavirus eller har haft virusset i kroppen.

Bliv klogere på de tre typer test her:

* PCR-test:

Denne coronatest er den anbefalede af de danske sundhedsmyndigheder. PCR-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.

En PCR-test tager op mod tre timer, men i det offentlig testsystem får man normalt først svar en til to dage, efter at testen er blevet foretaget.

Flere private virksomheder tilbyder også PCR-test mod betaling.

* Antigentest:

Den såkaldte lyntest giver svar på, om man er smittet med coronavirus efter 15-30 minutter. Den foretages ved podning i næsen. En faglig ekspertgruppe har slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til PCR-test.

Det skyldes, at antigentest kun giver det korrekte svar i omkring 50 procent af tilfældene ifølge ekspertgruppen.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Flere private virksomheder tilbyder antigentest mod betaling.

* Antistoftest:

En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om personen har været smittet. Den foretages ved blodprøve.

Man ved dog ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer, og hvor længe man er immun over for at blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Testen tager ti minutter og kan købes på apoteker og hos private virksomheder, men kvaliteten svinger.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu