ANNONCE

Må man spise rå æg?

6. februar 2020 12:36 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk og Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Risikerer man at blive syg af at puste æg og må man spise rå æg? Få styr på myndighedernes retningslinjer om brug af rå æg i denne artikel.

Må man spise rå æg eller er det stadig bedst at bruge pasteuriserede æg?

Spørgsmålet kan let trænge sig på, når man skal i gang med den hjemmelavede koldskål, chokolademousse eller får lyst til en god gang æggesnaps.

Artiklen fortsætter under videoen

I mange år var retningslinjen fra Fødevarestyrelsen, at man på grund af risikoen for salmonella skulle bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke blev opvarmet.

Men tilbage i 2013 ændrede Fødevarestyrelsen vejledningen til forbrugere om håndtering af æg i private køkkener. Her vurderede styrelsen, at risikoen for salmonella i danske æg var blevet så lille, at der ikke længere var grundlag for at advare mod at spise ikke-pasteuriserede æg i rå form.

Hvornår må man spise rå æg?

Siden da har svaret på spørgsmålet, “må man spise rå æg?”, været “ja”.

Der er dog undtagelser, og hvis man vil være helt på den sikre side og undgå enhver salmonellarisiko, bliver man stadig nødt til at ty til pasteuriserede æg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen råder også til at bruge pasteuriserede æg, hvis man laver mad til børn samt gamle eller syge personer.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 22 personer i 2016 syge af salmonella fra danske æg.

Må man spise rå æg?

Ja, du må gerne spise rå æg, der er købt i butikkerne. Der er kun en meget lille risiko for at blive smittet med salmonella fra danske æg. Dog bør børn, syge og ældre holde sig fra rå æg.

Er danske æg salmonellafri?

Som udgangspunkt er de, hvis de er købt i en butik. Men er du i tvivl om du bør bruge rå æg, så brug de pasteuriserede æg.

Hvor sidder salmonella i æg?

Oftes sidder salmonella uden på æggeskallen. Men alligevel er det slet ikke ualmindeligt at man bliver smittet med salmonella, der sidder inde i ægget. Det skyldes en særlig afart af bakterien, nemlig “Salmonella Enteritidis”.

Hvad betyder pasteuriserede æg?

Pasteuriserede æg er æg, der er blevet slået ud og varmebehandlet. Det betyder at eventuelle salmonellabakterier er blevet slået ned og du kan derfor trygt spise en pasteuriseret æggeblomme.

Hvad er salmonella?

Salmonella er en fødevarebakterie.

Hvad er symptomerne på salmonella?

Bliver du smittet med salmonella kan du opleve feber, kvalme, opkastninger og diarré som symptomer.

Andre regler for virksomheder

Restauranter og andre virksomheder er underlagt nogle andre regler end os almindelige forbrugere. Her er det stadig påbudt at bruge pasteuriserede æg i retter, hvis de ikke bliver varmet op til over 75 grader.

Salmonella blev i mange år forbundet med især æg og kyllingekød, men der kan findes salmonellabakterier i mange andre fødevarer. Du kan blive meget klogere på salmonella i denne artikel.

Fakta

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fakta

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu