Må man spise rå æg? Få styr på retningslinjerne

13. august 2018 15:48 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Risikerer man at blive syg af at puste æg og må man spise rå æg? Få styr på myndighedernes retningslinjer om brug af rå æg i denne artikel.

Må man spise rå æg?

Spørgsmålet kan let trænge sig på, når man skal i gang med den hjemmelavede koldskål, chokolademousse eller får lyst til en god gang æggesnaps.

I mange år var retningslinjen fra Fødevarestyrelsen, at man på grund af risikoen for salmonella skulle bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke blev opvarmet.

Men tilbage i 2013 ændrede Fødevarestyrelsen vejledningen til forbrugere om håndtering af æg i private køkkener. Her vurderede styrelsen, at risikoen for salmonella i danske æg var blevet så lille, at der ikke længere var grundlag for at advare mod at spise ikke-pasteuriserede æg i rå form.

Hvornår må man spise rå æg?

Siden da har svaret på spørgsmålet, “må man spise rå æg?”, været “ja”.

Der er dog undtagelser, og hvis man vil være helt på den sikre side og undgå enhver salmonellarisiko, bliver man stadig nødt til at ty til pasteuriserede æg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen råder også til at bruge pasteuriserede æg, hvis man laver mad til børn samt gamle eller syge personer.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 22 personer i 2016 syge af salmonella fra danske æg.

Andre regler for virksomheder

Restauranter og andre virksomheder er dog underlagt nogle andre regler. Her er det stadig påbudt at bruge pasteuriserede æg i retter, hvis de ikke bliver varmet op til over 75 grader.

Salmonella blev i mange år forbundet med især æg og kyllingekød, men der kan findes salmonellabakterier i mange andre fødevarer. Du kan blive meget klogere på salmonella i denne artikel.

Fakta

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fakta

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu