ANNONCE

Måling: Flertal af amerikanere vil af med ham

9. januar 2021 10:30 | Af: Ritzau Fokus

57 procent mener, at USA's præsident Trump bør fjernes fra embedet efter angreb på kongresbygningen onsdag.

Måling: Flertal af amerikanere vil af med ham
Donald Trump opfordrede i en tale onsdag tilhængere til at marchere mod Capitol Hill. Flere af demonstranterne trængte senere på dagen ind i kongresbygningen. Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Et flertal af amerikanerne ønsker, at den republikanske præsident, Donald Trump, omgående bliver fjernet fra embedet, efter at en protest denne uge i Washington D.C. udviklede sig voldeligt, da hundredvis af demonstranter stormede Kongressen.

Det viser en meningsmåling fra Reuters/Ipsos.

Trumps vælgere tager afstand

57 procent mener, at Trump bør fjernes fra Det Hvide Hus, inden han den 20. januar bliver afløst af demokraten Joe Biden. Hovedparten, som støtter det synspunkt, er demokrater.

Målingen, der er lavet torsdag og fredag, viser også, at 70 procent af de vælgere, som ved valget i november stemte på Trump, tager afstand fra angrebet på kongresbygningen, som menes at være udført af inkarnerede Trump-tilhængere.

Og næsten lige så mange af de adspurgte i målingen misbilliger Trumps ageren op til onsdagens uroligheder. I en tale til tusindvis af tilhængere tidligere på dagen havde Trump opfordret dem til at marchere mod Capitol Hill.

12% støtter uromagerne

En minoritet af amerikanerne – 12 procent – siger, at de støtter uromagernes handlinger, der fandt sted samtidig med, at de to kamre i Kongressen var i gang med at godkende Joe Biden som kommende præsident.

Langt størstedelen – 79 procent – beskriver deltagerne i optøjerne som enten “kriminelle” eller “idioter”.

Både Demokrater og Republikanere har fordømt optøjerne, hvorunder en politibetjent samt fire andre døde.

Demokrater i Repræsentanternes Hus arbejder på at forsøge at rejse endnu en rigsretssag mod Trump.

Partiets leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, oplyste ifølge CNN fredag, at ledelsen i partiet overvejer en lynhurtig rigsretssag mod præsidenten, hvis vicepræsident Mike Pence og regeringen nægter at skride ind og fjerne Trump fra posten.

Demokraterne har på nuværende tidspunkt dog ikke den massive støtte, som et så drastisk skridt vil kræve.

Derfor gør de det

Det kan måske vække undren, at demokraterne så kort tid før overdragelsen af præsidentembedet vil helt af med Donald Trump.

Det forlyder, at demokraterne vil offentliggøre anklager mod Donald Trump allerede mandag, ifølge CNN,  og det kan få konsekvenser for Trumps eventuelle planer for et fremtidigt liv i politik.

Hvis der er stemmer for det i det amerikanske senat, kan Trump slet og ret blive frataget muligheden for at genopstille ved det amerikanske præsidentvalg i 2024. Det skriver Reuters.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu