Dette dyr er farligt for mennesker – men det har det fint i den danske natur

10. november 2018 20:20 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Mårhunden har det fint i Danmark. Det er et problem, der går ud over rovdyr, den spiser maden fra og de dyr, den æder i almindelighed.

I efteråret 2018 meddelte Miljøstyrelsen, at man havde opdaget mårhunde på Fyn, og at man frygtede, at mårhunden også kunne sprede sig til andre dele af Danmark. Samme efterår havde Miljøstyrelsen erkendt, at mårhunden nok desværre er kommet for at blive i Danmark.

Man vurderer, at der i Danmark mindst lever 3000 mårhunde, og det er et problem for både mennesker og de dyr, mårhunden æder og de dyr, mårhunden konkurrer med om dagens måltider.

Mårhunden er med på en EU-liste over uønskede dyr i Danmark, og du kan i galleriet til denne artikel møde alle de dyr, vi slet, slet ikke gider se på i vores land.

Hvad er en mårhund?

Ifølge Miljøstyrelsen stammer mårhunden fra Østasien. Den kom til Europa fra det daværende Sovjetunionen, og den er kommet til Danmark udefra. Man har registreret mårhunde i Danmark siden 1980, og i dag mener man som sagt ikke, at vi nogensinde slipper af med mårhunden igen. Det kan være et problem.

Er mårhunden farlig for mennesker?

Mårhunden er en trussel mod både dyr og mennesker. Ifølge Miljøstyrelsen er den et effektivt rovdyr, der kan spise levebrødet fra både ræve og grævlinger, og desuden udgør den en trussel mod både fugle og mindre pattedyr, der ikke er vant til, at den findes, og at den er farlig.

Dyret kan smitte med det, der hos Sundhed.dk kaldes for ekinokokkose, en form for bændelorm, der i værste fald er dødelig. Bliver man smittet med ekinokokkose bør man blive behandlet for det, så hvad det angår, er mårhunden særdeles uønsket blandt mennesker.

Er mårhunden velkommen i Danmark?

Det er blandt andet derfor, at mårhunden ikke er velkommen i Danmark. Den reguleres i Danmark, og alle må fange den i fælder, mens jægere må aflive den.

“Mårhund er kategoriseret som skadevoldende vildt. Mårhund kan skydes hele året og døgnet rundt under betingelse af, at bestemmelserne i Bekendtgørelse om vildtskader er overholdt. Alle må fange mårhund i en godkendt fælde, men kun jægere med jagttegn må skyde den,” skriver Miljøstyrelsen.

For at bekæmpe dyret gør Miljøstyrelsen derfor brug af det, man kalder for judasmårhunde. Det er steriliserede mårhunde, der med halsbånd og GPS slippes løs i naturen for at opspore andre mårhunde.

Når det er gjort, bliver dyrene fanget ind, og dyrene uden halsbånd bliver aflivet.

Hvis du vil se mere om mårhunden, og lære mere om forskellen på mårhunde, grævlinge og vaskebjørne, har Miljøstyrelsen skrevet meget mere om det uønskede dyr.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu