Madanmelder savner skandinaviske stjerner

14. marts 2013 14:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Madanmelder savner skandinaviske stjerner
Billede mangler

Fint, fortjent og forventeligt. De ord hæfter Søren Frank, Berlingskes madanmelder, på de 15 Michelin-stjerner, der torsdag kastede glans over danske restauranter.

 

Selv om han havde forventet mange af stjernerne, er der alligevel et par overraskelser.

»Jeg troede, at der gik lidt længere tid, inden Geranium fik sin anden stjerne, fordi Michelin-guiden er kendt for at være konservativ og forsigtig,« siger Søren Frank, som også finder stjernen til Kadeau overraskende:

»Jeg forventede, at der ville gå et år, før Kadeau fik stjernen, fordi stedet er flyttet i løbet af året. Der er en tradition for, at guiden lige ser tingene an, hvis et sted skifter køkkenchef, adresse eller den slags, men der har guiden været hurtig til at anerkende kvaliteten, og det, synes jeg, er fint,« siger han.

Noma og Geranium optræder begge med to stjerner i 2013-udgaven af guiden, mens Grønbech & Churchill, Relæ, Den Røde Cottage, AOC, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kong Hans Kælder, Søllerød Kro og Kadeau hver har fået en stjerne.

Søren Frank undrer sig over, hvorfor Noma, der indtager førstepladsen på gastronomiens verdensrangliste, ikke fik en tredje stjerne. At Frantzén-Lindeberg i Stockholm også må kigge i vejviseren efter en tredje stjerne, undrer ham i lige så høj grad.

»De to ting er mit største kritikpunkt. Vi har stadig ikke en trestjernet restaurant i hele Skandinavien,« siger han og uddyber:

»Det svarer til, at vi får masser af bronzemedaljer og enkelte sølvmedaljer, men intet guld. Det, synes jeg, er mærkeligt al den stund, at Tyskland nu har fået sin 10. trestjernede restaurant. Når man kigger på verdensranglisten, har Skandinavien flere bedre placerede restauranter. Der er slet ikke tvivl om, at Stockholm, København og resten af Skandinavien i øjeblikket er et gastronomisk hotspot, og det er Tyskland slet ikke i samme grad,« siger han.

Søren Frank kan kun finde én forklaring på, at Skandinavien forbigås.

»Jeg kan ikke finde andre forklaringer, end at man synes, Skandinavien historisk set er et gastronomisk ulandsområde,« siger han.

Med torsdagens 15 Michelin-stjerner til Danmark er man ifølge Søren Frank ved at nå grænsen for, hvad der kan præsteres herhjemme:

»Men der er rum til, at Geranium og Noma får tre stjerner, og nogle andre kommer op på to stjerner. Det scenarium kan jeg sagtens forestille mig, men vi er nok ved at nå topmålet af, hvor mange etstjernede restauranter, byen kan bære,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu