Mændene løber med skattelettelserne

23. oktober 2017 06:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

En mand får i gennemsnit 5.200 kroner ud af regeringens foreslåede skattelettelser, mens en kvinde må tage til takke med 3.400 kroner, viser en opgørelse fra skatteminister Karsten Lauritzen (V)

Mændene løber med skattelettelserne
Arkivfoto.

Da regeringen i august præsenterede sin skattereform smilede fire mænd, finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V) om kap ved præsentationen i Rentekammersalen, i Finansministeriet. Hvilket måske ikke var så mærkeligt. Mændene har i hvert fald mest at glæde sig over. De får nemlig mere ud af de foreslåede skattelettelser end kvinderne, viser en ny opgørelse fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Folketingets skatteudvalg. Det skriver Information.

Ud af reformforslagets tilbageværende 21 milliarder kroner, der skal deles ud i skattelettelser (efter at VLAK-regeringen allerede har lavet en aftale med Dansk Folkeparti om at sænke bilernes registreringsafgift), går 60 procent nemlig til mænd og kun 40 procent til kvinder. En mand får i gennemsnit 5.200 kroner ud af regeringens skattelettelser, mens en kvinde må tage til takke med 3.400 kroner.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er ikke overrasket over, at mænd får mest ud af skattereformen.

– Det skyldes, at det hovedsagelig er mænd, som betaler topskat. De får derfor mest ud af skattelettelserne, fordi den foreslåede fjernelse af loftet over beskæftigelsesfradraget i realiteten er en topskattelettelse, siger Lars Andersen til Information.

Regeringen har nok opgivet at lette topskatten, i og med at hverken procentsatsen foreslås sænket eller grænsen for, hvornår man skal betale topskat, foreslås hævet. Men til gengæld foreslår regeringen at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget frem mod 2023, således at marginalskatten reduceres.

Det betyder, at alle med en arbejdsindkomst over 351.200 kroner får en lempelse i skattebetalingen, og det skal ifølge regeringen øge tilskyndelsen til at gøre en ekstra indsats.

I en analyse har AE-Rådet tidligere påpeget, at hvis topskatten helt blev fjernet, ville mænd få en gevinst på 12 milliarder kroner, mens tre milliarder ville gå til kvinder.

Tjener ikke et større formål

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, mener, at skattereformens ligestillingsmæssige konsekvenser kun kan forsvares, hvis reformen tjener et andet og større formål. Men det mener Jesper Petersen ikke er tilfældet. Tværtimod.

– Skattereformen forringer velfærdssamfundet og øger uligheden på en række områder. Hvis regeringen gerne vil sænke skatten på arbejde, uden at øge den økonomiske ulighed mellem kønnene, kan den lægge vægten et andet sted i stedet for at lave en skjult topskattelettelse. Så bør regeringen målrette skattelettelserne almindelige lønmodtagere, siger den socialdemokratiske skatteordfører.

Skævt i forhold til kvinder

SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er også kritisk over for de ligestillingsmæssige konsekvenser af udspillet.

– Regeringens skattelettelser rammer ikke kun socialt skævt, men tydeligvis også skævt i forhold til kvinder. I forvejen rammes kvinder økonomisk, når det handler om f.eks. barsel og pension. Regeringens asociale skattelettelser øger kun den forskel mellem kønnene.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) understreger, at skatte- og afgiftslovgivningen er baseret på objektive, målbare kriterier som indkomst og bopæl og i sit »udgangspunkt« er kønsneutral. Derfor mener han ikke, at den »forskellige fordeling mellem mænd og kvinder« kan tilskrives skattesystemet eller regeringens foreslåede skattelettelser.

– Et af grundprincipperne i den danske skattelovgivning er det grundlæggende skatteøkonomiske princip om horisontal lighed, der tilsiger, at personer med samme indkomst betaler samme skat,« skriver skatteministeren til skatteudvalget, som har spurgt til opgørelsen. »Derfor giver det efter min opfattelse ikke mening at opdele skattelettelsen på køn, som der spørges til.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu