ANNONCE

MA:Forskere: Venstre smadrer den danske model

6. august 2012 10:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
MA:Forskere: Venstre smadrer den danske model
Billede mangler

Den danske model visner og dør, hvis politikerne skal begynde at blande sig i løn- og arbejdsforhold.
Kritikken hagler ned over Venstre og Dansk Folkepartis forslag om at ændre i konfliktretten. En række af landets førende forskere, professorer og eksperter på området retter nu en sønderlemmende kritik mod forslaget, der vil ændre i retten til at indlede konflikter som den stærkt profilerede sag ved Vejlegården.
– Det er ikke bare konfliktmuligheden, der risikerer at blive påvirket af Folketinget. Det næste vil så blive, at politikerne blander sig i løn, pension og ferie, og med skiftende parlamentariske flertal, så ved man aldrig, hvad man har i næste måned, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet over for Newspaq.
Forslaget er ifølge Henning Jørgensen et direkte angreb på den danske model, der har fungeret i mere end 100 år.
– Det er et neoliberalt forsøg på at blande sig i arbejdsmarkedets forhold, som kan dræbe den danske model, siger professoren.
– Modellen skaber stabilitet, ro og respekt om forholdene, fordi folk selv har været med til at forhandle om forholdene på arbejdsmarkedet. Med det her forslag kan man næsten frygte uroligheder som i Sydeuropa, hvor folk går på gaden i vrede over forhold, som politikerne dikterer. Så sammenhængskraften i samfundet kan i sidste ende gå af fløjten, lyder det fra Henning Jørgensen.
Kritikken bakkes op af professor og arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet.
– Hvis man bryder princippet om ikke politisk at blande sig i konflikter på arbejdsmarkedet, så åbner man en ladeport for, at politikere begynder at lovgive om alt muligt. Eksempelvis ved at fastsætte en mindsteløn eller blande sig i arbejdstiden, siger han til Ugebrevet A4, der i dag bringer en længere artikel, hvor en række forskere kritiserer Venstre og Dansk Folkepartis forslag.
Venstre og Dansk Folkepartis forslag vil betyde, at retten til konflikt fjernes i tilfælde som i sagen om Vejlegården, hvor arbejdsgiveren har indgået en aftale med Kristelig Fagbevægelse, der er en landsdækkende organisation.
Det kan skabe en myriade af mere eller mindre autoriserede foreninger, der skal sikre gode forhold for arbejdsgiverne, mener juraprofessor Ole Hasselbalch fra Aarhus Universitet.
– Der kommer meget på spil, og det giver et incitament til at lave alle mulige numre. Det vil de store autoriserede arbejdsgivere selvfølgelig ikke gøre, men der vil være mulighed for at lave numre, så man er nødt til at tage den lovgivning højtidelig, siger Ole Hasselbalch, der er ekspert i arbejdseret, til Newspaq.
Også professor i ekspert i arbejdsret Jens Kristiansen fra Københavns Universitet kritiserer forslaget. Over for Ugebrevet A4 slår han fast, at det kan betyde ringere løn- og arbejdsforhold, hvis forslaget gennemføres.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu