ANNONCE

Magert udbytte: Kassedamen er spare-overenskomsternes taber

15. februar 2012 14:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Magert udbytte: Kassedamen er spare-overenskomsternes taber
Billede mangler

Over de næste to år får kassedamer og andre lavtlønnede butiksansatte dårligere råd til de varer, de selv langer over disken.
 
Mælken eller leverpostejen bliver nemlig endnu dyrere, når inflationen på 2,5 til 3 procent bliver fratrukket procentstigningerne i minimallønnen på 1,26 i år og 1,27 til næste år, som var resultatet af søndagens overenskomst på industriens område.
 
“Resultatet på industriens område plejer at blive direkte overført til kassedamerne, altså de kvindelige ansatte i HK Handel. De har ganske vist adgang til lokale forhandlinger om deres løn, men besynderligt nok bruger de den aldrig,” siger arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
 
De afgørende forhandlinger om løn og arbejdstider gik i dag i gang mellem HK Handel på vegne af 144.000 ansatte i butikker som Bilka, Magasin og Fona og så arbejdsgiverne i Dansk Erhverv på den anden side.
 
Men der vil formentlig ikke være mange ekstra ører til kassedamens lønpose, når parterne ventes at præsentere resultatet i løbet af weekenden, medgiver lektor Søren Kaj Andersen, leder af FAOS-centret på Københavns Universitet.
“Det er klart nok, at dem, der ikke har de store muligheder for en lokal forhandling omkring lønnen, kan blive dem, der bliver klemt og får de her forholdsvis lave lønstigninger,” siger han.
 
Hos HK Handel erkender formand Jørgen Hoppe, at de butiksansatte næppe får væsentlige lønstigninger ved de igangværende forhandlinger.
 
Men han påpeger, at HK ved de forrige forhandlinger fik overtalt arbejdsgiverne til at forpligte sig til en lønsamtale med den enkelte medarbejder en gang om året.
 
Dermed har den enkelte kassedame i princippet chancen for at forhandle sig op over på den sjove side af reallønnen.
“Det har ikke fungeret særligt godt i de seneste to år på grund af krisen. Men vi vil gøre meget for at sikre, at arbejdsgiverne overholder deres pligt til at forhandle løn, så jeg tror på, at vi kan hive pengene hjem, så vi kan holde reallønnen,” siger Jørgen Hoppe.
 
Og HK Handel er parate til at gribe arbejdsgiverne i kraven og holde dem oppe på løftet, hvis cheferne ude i butikkerne glemmer at indkalde de ansatte til lønsamtaler.
“Hvis ikke arbejdsgiverne tager det alvorligt, så har vi mulighed for at indberette dem til Arbejdsretten for brud på overenskomsten. Og det vil vi gøre,” siger formanden for HK Handel.
 
På Christiansborg ønsker partiernes arbejdsmarkedsordførere ikke at kommentere de igangværende overenskomstforhandlinger.
 
Men hos SF siger Eigil Andersen, at han forventer, at regeringens kommende skattereform vil rumme gode nyheder for kassedamer og andre lavtlønnede, der oplever en reallønsnedgang.
“Det her gør det jo, for at sige det på jysk, ikke mindre aktuelt med en skattelettelse for lavtlønnede,” siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu