Major afviser kendskab til dummebøder

6. juni 2012 13:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Major afviser kendskab til dummebøder
Billede mangler

Anklagerne mod en 37-årig major fra Livgardens Charlie-kompagni i Afghanistan har ikke noget på sig. Sådan lyder majorens påstand i hvert fald.
Han er tiltalt for at have haft ansvaret for en dummebødekasse, som de 139 soldater, han havde under sig som kompagnichef i Afghanistan, kunne betale til, hvis de begik en brøler, mens de var på tjeneste.
– Jeg er helt sikker på, at jeg ikke har udstedt nogen bøder, fastslår den bredskuldrede kompagnichef EB, mens han sidder på anklagebænken ved Retten i Hillerød.
Ifølge den militære anklagemyndighed har dummebøderne fungeret som et højst ureglementeret system, hvor man ville undgå at indberette forseelser af de officielle disciplinær kanaler.
Det gik hurtigere, og man undgik, at ellers gode soldater risikerede hjemsendelse.
Sagens anklager, auditør Peter Rask, forsøger i sin afhøring af EB at klarlægge, hvordan EB reagerede, når en soldat eksempelvis faldt i søvn på en vagt eller affyrede et vådeskud.
– Hvis jeg kunne, så klarede jeg episoden ved at give soldaten en skideballe. Det er næsten også det værste for soldaterne, og det belaster systemet mindre, siger EB med det korte, mørke hår.
Under efterforskningen er stort set hele majorens kompagni blevet afhørt.
Og onsdag indledte anklager Peter Rask sagens første retsmøde med at fortælle, at der er indkaldt 43 vidner i den otte dage lange retssag.
Anklageren oplyser, at flere soldater har fortalt om dummebøder i størrelsesordenen 200 dollar, eller knap 1200 kroner.
– Men jeg kan jo ikke vide, hvorfor de har forklaret sådan. Jeg kendte ikke til alt, hvad der foregik, siger EB.
Da majorens beboelsestelt i Camp Bastion blev endevendt i februar sidste år, fandt man blandt andet omkring 170.000 kroner i kontanter.
Penge, der ifølge EB stammer fra kompagniets butik, hvor soldaterne kunne købe cigaretter, slik og lignende til overpriser.
– Overskuddet gik så fester for de hjemvendte, og der er også blevet doneret 10.000 kroner til soldaters pårørende, siger EB.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu