Mali spiller for håbet

23. januar 2013 09:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Mali spiller for håbet
Billede mangler

Fodbold-ørnene med Seydou Keita i spidsen kæmper en moralsk krig på banerne ved Africa Cup of Nations.

 

Når Mali torsdag aften møder Ghana, er der mere på spil end avancement fra Africa Cup of Nations’ gruppe B.

En sejr på fodboldbanen i Sydafrika er lig med en moralsk saltvandsindsprøjtning til de landsmænd, der forsøger at smide den islamistiske oprørshær ud af det nordlige Mali.

– Vi kan yde vores bidrag ved at vinde på banen, hvor gevinsten måske er tre point. Men Mali går igennem en svær tid, så en sejr handler om meget andet og mere end bare tre point, siger anfører Seydou Keita ifølge AFP.

’Ørnenes’ deltagelse i African Cup of Nations er igen i år direkte forbundet med blodige begivenheder i hjemlandet.

Sidste år tog anfører Seydou Keita ordet på tærsklen til turneringens semifinale. Den tidligere FC Barcelona-stjerne opfordrede sine landsmænd til at stoppe sammenstødene i den borgerkrigs-lignende strid.

– Vi er fra Mali, sådan er vi ikke, lød det i januar 2012. Dengang var det frihedsbevægelsen NMLA, der kæmpede for løsrivelse og skabelsen af en selvstændig stat i det nordlige Mali.

Tolv måneder, en borgerkrig og et militærkup senere er det hele kun blevet værre.

For fire dage siden var Seydou Keita så ude i samme ærinde. Efter Ørnenes åbningssejr på 1-0 over Niger modtog han trofæet for kampens bedste spiller iført en hvid tshirt.

På brystet stod der med blodrøde typer: »Fred i Mali.«

Forinden havde han scoret det enlige mål, kun seks minutter før slutfløjt.

Effekten udeblev ikke i hovedstaden Bamako.

– Det er meget, meget godt. Hver eneste sejr giver styrke til vores soldater og de franske tropper, så de kan sejre, lød reaktionen fra en glad borger overfor nyhedsbureauet Reuters.

I disse dage kæmper franske tropper mod islamisterne i Malis støvede byer, mens de militære bidrag strømmer til fra hele verden.

Blandt andet har det danske Folketing sendt et transportfly til den urohærgede region. Islamisterne med base i de nordlige territorier benyttede forvirringen efter forårets militærkup til at indlede en offensiv og indtage en lang række nøglebyer, blandt andet regionshovedstaden Timbuktu.

I det nordlige Mali håndhæves nu en streng sharia-lov.

Verdenssamfundet frygter, at Malis baghave udvikler sig til et fristed, hvor Al-Qaeda kan samle styrke til endnu et stort anslag mod verdensfreden.

Det er de odds, der er på spil i hjemlandet, mens fodbold-Ørnene yder deres bidrag på stadion i Port Elizabeth, Sydafrika. Torsdag møder de Mali så Ghana i en kamp, der efter åbningssejren kan give adgang til turneringens finalerunder. Og ikke mindst skabe håb og give yderligere rygvind på de hjemlige breddegrader, hvor den løseligt organiserede hær nu får god hjælp fra franske styrker.

Malis franske landstræner noterer sig en tydelig dagsorden i sin trup. Ud over at spille for at vinde, handler det lige så meget om at sende moralske nødrationer op igennem kontinentet.

– Det er tydeligt, at spillerne og staben arbejder for at sprede lidt glæde blandt befolkningen, der skal klare en svær politisk situation og en krig, der har raseret i nord i månedsvis. Hver kamp skaber en masse håb og en masse glæde, beskriver Patrice Carteron overfor AFP.

– Vi ved alle, at vi skal spille en fantastisk kamp mod Ghana, siger landstræneren, der noterer sig presset både sportsligt og politisk.

– Mentalt må vi være rigtig, rigtig stærke, siger manden, der ud over Seidou Keita blandt andre råder over Modio Maiga fra West Ham og Bordeauxs Cheick Diabaté i sin trup. Imens håber befolkningen i Mali, at den franske alliance både på banen og slagmarken trækker det længste strå.

– Nu venter vi bare på, at det nordlige Mali bliver befriet, som en indbygger i Malako siger det til Reuters.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu