ANNONCE

Tiltale: Bandt mand med strips og tændte ild

23. januar 2020 05:21 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

En 41-årig mand er tiltalt for at have overhældt mand med brændbar væske og sat ild til ham.

Tiltale: Bandt mand med strips og tændte ild
Det er en dommer og to domsmænd ved Retten i Nykøbing Falster, der skal afgøre, om den 41-årige tiltalte er skyldig. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Scanpix

Det var en usædvanlig voldsom handling, der sendte en 37-årig mand på Rigshospitalet i livsfare med forbrændinger på 50 procent af kroppen en decembernat i 2018.

Det mener anklagemyndigheden i hvert fald i sagen mod en 41-årig mand, der er tiltalt for at have sat ild til den 37-årige.

Torsdag begynder retssagen i Nykøbing Falster. Tiltalen er rejst efter straffelovens paragraf 246, som drejer sig om brutal vold under “særdeles skærpende omstændigheder”.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Manden er tiltalt for om natten på sin ejendom på Vestlolland at have bundet offerets hænder sammen med strips. Derefter skal han have hældt brændbar væske ud over offeret og sat ild til ham, hævder anklagemyndigheden.

Selv om episoden fandt sted i december 2018, blev den tiltalte først anholdt og fængslet ved et grundlovsforhør 16. august 2019.

Efter episoden afgav et vidne forklaring til politiet. I den sammenhæng er den 41-årige også tiltalt for vidnetrusler, eftersom han ifølge anklagemyndigheden har truet vidnet i flere sms’er.

– Jeg vil bare sige til dig, at du kun har luft i lungerne, fordi du har to børn, du skal tage dig af, stod der blandt andet i en sms fra den tiltalte.

Besiddelse af hamp

Den 41-årige er desuden tiltalt for at have været i besiddelse af knap tre kilo tørrede hampeplanter, svarende til et kilo marihuana, som også befandt sig på ejendommen på Vestlolland.

Sagen blev rejst som en nævningesag. Det indebærer, at anklagemyndigheden mener, at der er udsigt til en straf på mindst fire års fængsel.

Den tiltalte har dog frabedt sig nævninger. Det er dermed alene en dommer og to domsmænd, der skal afgøre sagen.

I anklageskriftet tages der forbehold for påstand om anden sanktion end straf. Det kan indebære en forvarings- eller behandlingsdom, men anklager Ulrik Birk Gotfredsen oplyser, at han vil gå efter en almindelig straf.

Anklageren har også taget forbehold for påstand om erstatning. Det fremgår ikke, hvordan den 37-årige, der var i livsfare, har det i dag.

Forud for sagen ønsker anklageren ikke at udtale sig om relationen mellem den tiltalte og offeret.

Der ventes dom i sagen 29. januar.

Fakta

§ 244-247 i Straffeloven

Straffeloven har to forskellige paragraffer for voldssager, og derudover to paragraffer, der kan give strafforøgelse. Paragraf 244 er den mildeste af de to – den omfatter der, der også i nogle tilfælde bliver omtalt som simpel vold. Paragraf 245 omfatter vold af særligt rå, brutal eller farlig karakter – det bliver i nogle tilfælde omtalt som grov vold. Paragraf 246 og 247 handler om vold under slærpede omstændigheder. Du kan se den fulde ordlyd af de fire paragraffer her.

  • § 244. Den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.
  • § 245. Den, som udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år. Har et sådant legemsangreb haft betydelig skade på legeme eller helbred til følge, skal dette betragtes som en særligt skærpende omstændighed.
  • § 246. Har et legemsangreb omfattet af § 245 eller § 245 a, været af en så grov beskaffenhed eller haft så alvorlige skader eller døden til følge, at der foreligger særdeles skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel i 10 år.

  • § 247. Begås nogen af de lovovertrædelser, der er nævnt i §§ 244-246, af en person, der tidligere er dømt for forsætligt legemsangreb eller for en forbrydelse, der har været forbundet med forsætlig vold, kan straffen forhøjes med indtil det halve.

    Stk. 2. Det samme gælder, når en lovovertrædelse som nævnt i §§ 244-246 begås over for en person, der efter karakteren af sit arbejde er særligt udsat for vold.

Kilde: Retsinformation.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu