Manden der fyrede ?44 trænere

28. marts 2013 15:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Manden der fyrede ?44 trænere
Billede mangler

Før denne sæsonstart i Italiens bedste fodboldrække, Serie A, blev 55-årige Giuseppe Sannino ansat som den nye cheftræner i Palermo. Sannino havde udrettet små mirakler i de mindre klubber Varese og Siena, og præstationen var blevet bemærket på Sicilien. Men Giuseppe Sannino fik kun tre kampe i spidsen for Palermos lyserøde mandskab, før han blev smidt på porten. Ét point var langt fra godkendt, og i stedet hentede Palermo Gian Piero Gasperini ind. Samme Gasperini blev forleden fyret, for atter at blive erstattet – af Giuseppe Sannino, manden der allerede var fyret måneder forinden.

 

Den forvirrende fortælling er ganske normal for klubben med det fulde navn U.S. Città di Palermo. For klubpræsident- og ejer Maurizio Zamparini er ikke kendt for at give sine cheftrænere lang snor, faktisk er den heller ikke kort. Den eksisterer slet ikke.

Ugens fyring er den fjerde i sæsonen hos Palermo, præsident Maurizio Zamparini 10. på små to år, og samme mands nummer 44 siden 1987.

»Zamparini giver aldrig sine trænere ro til at bygge noget langsigtet op. Palermo havde på et tidspunkt en cheftræner i Francesco Guidolin, som godt nok var ansat over fire omgange, men han fik da lov til at blive siddende godt et år, da det gik bedst. Det ændrer dog ikke på, at det er helt vanvittigt, den måde Maurizio Zamparini driver Palermo på,« siger Asker Hedegaard Boye, der er journalist med en forkærlighed for italiensk fodbold.

Samme kærlighed har 71-årige Maurizio Zamparini også til spillet, og han involverer sig – for meget i alle processer, selvom ejerne normalt forventes at holde sig til at lede rent forretningsmæssigt. Lige præcis den del er Zamparini anerkendt for at være særdeles god til, og han har gennem årene skabt sig en formue ved ejerskab af adskillelige forretninger spredt udover forskellige områder.

Smågal og selvironisk

Det stærke økonomiske fundament brugte Maurizio Zamparini til at købe sig ind i klubben Venezia 1987. På det tidspunkt var den nede i de lavere række i Serie C2 og tæt på konkurs. Men Zamparini styrkede Venezia finansielt, og i løbet af få år rykkede klubben op i Italiens bedste række. I 2002 forlod han så Venezia, fordi han følte sig obstrueret i forhold til planer om udbygning af stadion, og så vendte han sin kærlighed og pengepung mod Palermo.

»I dag sørger Maurizio Zamparini for et få mere opmærksomhed om Palermo, end klubbens størrelse egentligt berettiger til. Medierne elsker ham, fordi han er i stand til at levere overskrifter, og det gør han med et glimt i øjet. Han er ikke en tyran, selvom han raskt fyrer cheftræneren. Faktisk har han selvironi, omend lidt smågal. Rent guf for pressen,« siger Asker Hedegaard Boye.

Palermo nedrykningstruet

Med sin 10. fyring på små to år ser det dog ud til, at Zamparini er ved at løbe tør for kredit. I hvert fald virker de utallige afskedigelser ikke længere til at have den ønskede effekt, og Palermo er placeret sidst i Serie A med fem point op til stregen.

Den situation skaber med god grund bekymring på Sicilien, hvis eneste seriøse fodboldklub er netop Palermo. Uden dem dør fodbolden langsomt. Alle på øen med en drøm om at klare sig som professionel skal bruge Palermo som nærmeste springbræt til Norditalien, og de ser snildt igennem fingrene med at al den kaos, som omgiver Palermo. For det kan være Palermo eller ingenting.

Alle er afhængige af Zamparini

Hvis klubben rykker ned, er det ikke sikkert, Maurizio Zamparini bevarer lysten til at fortsætte. Men han ligger som han har redt. Den ustyrlige trang til at fyre cheftrænere til højre og venstre har gjort, at Palermo mangler sportslig kontrol. Hjemmebanen Stadio Renzo Barbera på Sicilien er heller ikke længere så frygtet, og de 30.000 tilskuerpladser bliver efterhånden sjældent fyldt. Spørgsmålet er, om Maurizio Zamparini finder sig i manglen på opbakning. Hvis ikke, så kan Palermo hurtigt falde sammen.

»Rykker de ned, så ser det sort ud. Zamparini har været der i 10 år, og alle er afhængige af ham, men vælger han at takke af, så kan Palermo kun reddes af en ny rigmand. Sådan en ser givetvis ikke en siciliansk klub som stedet at investere, for du får ikke meget til gengæld,« siger Asker Hedegaard Boye, der meget vel kan se en fremtid i de lavere rækker for Palermo.

»Juventus har Fiat-fabrikkerne bag sig, AC Milan har Silvio Berlusconi og Palermo har Maurizio Zamparini. Trækker han sig, så kan det ende med en tilværelse i Serie B eller Serie C, som i virkeligheden også er Palermos naturlige leje,« siger Asker Hedegaard Boye.

Et farvel til Maurizio Zamparini i italiensk fodbold betyder også, at trænerkarrusellen svinger knapt så hastigt som hidtil i Serie A. Zamparini har dog som minimum til sommer til at nå at fyre en træner til, hvilket i så fald vil være hans nummer 45, siden 1987.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu