Manden, der gjorde Lakers cool, er død

19. februar 2013 16:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Manden, der gjorde Lakers cool, er død
Billede mangler

Jerry Buss var egentlig bare en ‘ country boy’ fra Wyoming. Født i 1933 lige ind i hjertekulen af den store depression i Mellemkrigsamerika og opdraget af en enlig mor.

Men Jerry Buss endte med at leve et enestående liv, inden han mandag måtte overgive sig til kræften, 80 år gammel.

Som ejer af Los Angeles Lakers, ét af verdens mest berømte sportshold, revolutionerede Jerry Buss både basketballsporten og sport i almindelighed, da han som pioneer så potentialet i at forbinde bl.a. Hollywoods stjernestøv med basketball.

Og samtidig blev han famøs som playboy i Los Angeles’ natteliv.

Showtime-æraen

Efter et par succesfulde ejendomsinvesteringer købte Jerry Buss i 1979 Los Angeles Lakers og indledte det, han kaldte “the showtime era”.

Han hentede Earvin “Magic” Johnson fra college som den spektakulære point guard, mens han begyndte at invitere Hollywoods kendisser til at sidde på første parket til Lakers’ kampe. Han var den første til at indføre orkester hjemme i Los Angeles Forum, og han indførte cheerleading til NBA-kampe, da han skabte de berømte Laker Girls.

Jerry Buss fik basketball til at larme. Og det rungede så højt, at basketball aldrig var kommet nær den størrelse, sporten har i dag, hvis det ikke havde været for Buss.

– Jeg vil altid huske Dr. Buss’ store smil, hans kærlighed til Lakers, jeg vil huske ham for poker og billard, for byen Los Angeles og for smukke kvinder, skrev Magic Johnson på Twitter og mindedes 34 års venskab med manden, han kalder for en “faderfigur”, og som han vandt fem mesterskaber med som spiller.

Den perfekte fortælling

Jerry Buss fik sin doktorgrad, da han som blot 24-årig blev Ph.D. i kemi. Han begyndte at undervise på University of Southern California i hjertet af Los Angeles, og for at supplere til lønnen kastede han $1,000 efter et ejendomsprojekt.

Og det var de penge, der i 1979 havde ynglet så voldsomt, at han for $69 millioner købte Los Angeles Lakers, sportsarenaen Forum og ishockeyklubben Kings. Lakers alene er i dag en milliard dollars værd.

– Lakers var ikke ‘talk of the town’. De var gode, men Jerry Buss byggede dem og hele NBA op til et helt andet niveau, siger Thomas Bilde, der kommenterer NBA på DK4.

– Det skabte rivaliseringen mellem Lakers’ Magic Johnson og Celtics’ Larry Bird. Det var den perfekte fortælling om kampen mellem Los Angeles’ glitter og glamour mod Bostons hårdtarbejdende blue collar-hold med bajere og smøger i hallen, siger Thomas Bilde.

I Magic Johnson-æraen vandt Lakers fem mesterskaber fra 1980 til 1988, hvorefter 12 magre år ventede med dominans fra Utah Jazz og Michael Jordans Chicago Bulls.

Men i midten af halvfemserne hentede Jerry Buss først Shaquille O’Neal og dernæst blot 17-årige Kobe Bryant til Los Angeles Lakers, der blev den moderne æras mest succesfulde basketballhold med NBA-titler i 2000, 2001, 2002, 2009 og 2010 under ledelse af træner Phil Jackson.Jerry Buss blev kendt som en pragmatisk, gavmild og populær ejer, der langt fra var ligaens rigeste holdejer, men som gerne betalte af egen lomme for at skabe succes på banen.

Og selv om Los Angeles pt. befinder sig i en sportslig krise, vil det ikke få indflydelse på Jerry Buss’ eftermæle, mener Thomas Bilde.

– Han havde allerede sluppet tøjlerne, og nu er det én af hans sønner, der driver Lakers. Det kan man også godt se. Lakers var altid gode til at holde sit beskidte vasketøj indendørs, men pludselig skændes man og snakker højlydt om trades i medierne. Under Jerry Buss var Lakers altid det veldrevne, hemmelige foretagende, siger Thomas Bilde.

Det tætteste, Bilde kom på Jerry Buss, er en elevatortur ved siden af den store, men ydmyge mand med den opknappede skjorte og den venlige attitude ved Lakers’ hjemmebane, Staples Center.

Nu lever Dr. Buss’ minde evigt i de ti mesterskabsbannere, der hænger i loftet i samme arena.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu