Portræt af Mads Øland: Manden i skudlinjen

7. februar 2013 21:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Portræt af Mads Øland: Manden i skudlinjen
Direktør i Spillerforeningen, Mads Øland. Foto: Wikipedia.

For Mads Øland var det en lille sejr, der betød alverden for en masse andre mennesker.

 

Ude ved Utterslev Mose i Brønshøj ligger Boldklubben Fix. Her har Mads Øland i en årrække været ungdomstræner, og da klubben ønskede at rive det 60 år gamle klubhus ned, rendte de ind i problemer. Klubhuset lå på fredet jord og måtte ikke røres.

»De gode mennesker ude i klubben er dygtige til at tage sig af de unge mennesker, der spiller fodbold. Men Københavns Borgerrepræsentation er de ikke vant til at arbejde med.

Så jeg måtte bruge min erfaring fra en verden, hvor man lever af at forhandle med parter og tale med myndigheder. Det var en stor dag for klubben, da det blev besluttet, at det gamle klubhus måtte rives ned, og et nyt kunne bygges,« fortæller Mads Øland.

Spillerforeningens direktør er en mand, der helst kæmper, indtil han får ret.

Hvad enten det handler om et klubhus i Brønshøj eller feriepenge i Brøndby.

Kritiseres af ledere

Niels-Christian Holmstrøm sagde i forbindelse med en sag i 2008, at Øland »forgifter samarbejdsklimaet i dansk fodbold«, og da Brøndby-direktør Tommy Håkansson mandag præsenterede klubbens foreløbige redningsplan var det med en bitter stikpille til Mads Øland, der havde været både urokkelig og urimelig i forhandlingerne.

I virkeligheden – den virkelighed uden for Spillerforeningen, hvori han ikke modtager trusler fra vrede fans (en episode han bliver stille omkring i et par sekunder og siger: »Det har jeg besluttet ikke at tale om«) – er han en helt almindelig 47-årig mand fra Nørager i Nordjylland og far til tre børn.

Mads Øland bor i Brønshøj og tager 5A’eren eller cyklen til arbejde og lytter til Lou Reed og David Bowie.

Han er samtidig manden, der polariserer dansk fodbold og er endt i en skyttegravskrig med Brøndby.

Overstædig i forhandlingerne

En kilde med indsigt i Spillerforeningens og Brøndbys forhandlinger siger, at Mads Øland nogle gange grænser til det overstædige ved forhandlingsbordet.

»Han har en tendens til at insistere, selv om hans krav er urealistiske. Han har haft som ufravigeligt krav, at Brøndby skal kunne stille sikkerhed for feriepengene, men man kan ikke bede om noget, som den anden ikke har. Han er tæt på den overstædige side i den sammenhæng.«

Én af Ølands udfordringer, lyder det, er, at elitesportslivet ikke fungerer som det øvrige arbejdsmarked. Man kommer ofte ud for, at spillere og særligt agenter har en anden dagsorden end det, der står i overenskomsten. Det kan eksempelvis være, at en spiller ikke ønsker at få indbetalt pension af sit sign-on-beløb, men i stedet vil have pengene udbetalt.

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idræts-Forbund, sætter ord på:

»Mads er ihærdig. Han er mere fagforeningsmand end idrætsmand i sin retorik og fremgangsmåde. Selvom det kan være relevant at kigge på eliteidrætsudøveres rettigheder, så er det en lidt anderledes verden end det normale arbejdsmarked. Det er en del af grunden til, at man går fejl af hinanden; at idrætsverdenen ikke er vant til at arbejde på den måde,« siger Niels Nygaard.

Blev taget ved næsten af Brøndby

Mads Ølands linje bliver af flere direktører i Superligaen kaldt ’direkte konfrontatorisk’, men direktøren har ikke tænkt sig at ændre kurs.

»Jeg har igennem tiderne fundet rigtig mange løsninger, og det er min ambition. Det er et nederlag, når man ikke forhandler sig frem til en løsning. Det var det også, da vi ikke kunne finde en løsning med Brøndby. Men omvendt er jeg ikke nervøs for at sige: hertil kan vi gå og ikke længere. Så kan ting bryde sammen. Du kan ikke altid løse det,« siger Mads Øland om de strandede forhandlinger med Brøndby.

»Vi forhandlede i god ro og orden, men vi blev i dén grad taget ved næsen og bluffet. Så er det svært at have tillid til hinanden. De talte om konkurs og ville have en afdragsordning. Det kræver en sikkerhed, der afløser garantien hos Lønmodtagernes Garantifond, og den kunne vi ikke få. Vi vil rigtigt gerne hjælpe Brøndby henover en emission, men der er nogle grænser.«

Mads Øland blev født i 1965 og voksede op i det nordlige Jylland. Han kommer med egne ord fra en familie af lutter skolelærere, musikere og så en enkelt fodboldspiller – ham selv.

Var en slider på fodboldbanen

Han var ikke nogen spektakulær spiller, hvis man ser bort fra hans akrobatiske indkast. Øland fik sin første professionelle kontrakt hos Viborg som 20-årig i 1985, hvor han på positionen som venstre back nåede længere end de fleste af hans kollegaer. Han havde et begrænset talent, men var en slider, siger han.

Han blev straks involveret i Spillerforeningen som bestyrelsesmedlem, samtidig med at han læste kulturgeografi på Aarhus Universitet. Et studie, han beskriver som en smeltedigel af politiske diskussioner og synspunkter.

Interessen for det politiske arbejde inden for fodbold eskalerede i starten af 1990erne, da Bosman-dommen rystede fodboldverdenen. I 1997 indstillede han sin aktive karriere, der også omfattede KB, Vanløse og B.93, og blev direktør i Spillerforeningen.

Øland var med til at redde karrieren

For OL-bryderen Mark O. Madsen kunne karrieren have fået en abrupt afslutning, hvis det ikke havde været for Øland.

»Jeg havde en konflikt med mit forbund i 2009. Jeg var sat af landsholdet, og risikoen for, at jeg måtte stoppe karrieren, var helt reel. Det blev en knudret situation, hvor vi ikke kom videre, indtil Mads kom ind over som problemknuser og satte skub i processen. Han var en kæmpe hjælp i forhold til at få løst vores problemer,« siger Mark O. Madsen.

Han er i dag formand for Danske Elitesportsudøveres Forening, hvor Mads Øland sidder i direktørstolen.

AC Horsens-spilleren Martin Retov har arbejdet sammen med Øland i bl.a. bestyrelsen i Spillerforeningen og DBUs kontraktudvalg.

»Han er dedikeret til sit arbejde og forsøger at gøre det bedst mulige for sine medlemmer. De fleste er glade for de kampe, han tager på spillernes vegne. Klubberne har givetvis en anden opfattelse, men for os spillere er det vigtigt, at man har en person som ham.«

»LO synes, jeg er for blød«

Og Mads Øland fortsætter kampen, selv om det ind imellem koster nogle tæv fra folk, der mener, at fodbolden adskiller sig fra andre professioner.

»Fodbold er et arbejdsmarked på lige fod med alle andre. Tagtækkeren og bageren har jo også forskellige overenskomster. Alle erhverv er specielle. Men fodboldspillere har også ret til en ordentlig overenskomst. Jeg synes heller ikke, jeg er unødigt hård eller stædig. Mine kollegaer i LO synes endda nogle gange, at jeg er for blød og langmodig med klubberne.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu