ANNONCE

Mange danskere begår denne fejl i kulden

14. april 2019 09:39 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det kan blive helt vildt usundt.

Dugger dine ruder her i det kolde forår? Det skal du altså ikke tage let på, lyder advarslen fra Bo Halm Andersen, der er energikonsulent ved EBAS, der blandt andet udarbejder energi- og tilstandsrapporter. Det kan nemlig betyde noget rigtig usundt. Eller i hvert fald blive det.

Forårsluften er for tiden særdeles kold, selv om kalenderen skulle antyde noget andet. For eksempel blev der i luften målt hele seks frostgrader ved syvtiden i Randersområdet den 12. april. Når luften udenfor køler dine vinduesruder, samtidig med, at luften inden for er varm, dannes der dug – eller kondens – på ruden, og heri opstår et problem.

– Ofte er folk ikke bevidste om, at de har et dårligt indeklima. De har måske vænnet sig til at indånde den gamle, stillestående luft fyldt med fugt fra madlavning, vådt vasketøj og stearinlys, som har hobet sig op i løbet af dagen, siger Andersen i en pressemeddelelse.

Det dårlige indeklima truer blandt andet menneskers sundhedstilstand med hovedpine, søvnproblemer, utilpashed og koncentrationsbesvær. Al for tør luft kan genere luftvejene og fremme hoste, og for fugtig luft kan give grobund for skimmelsvamp i hjemmet, hvilket i sidste ende kan fremprovokere astma og allergier.

– Problemet opstår oftest i vinterhalvåret og det tidlige forår, da det er her, vi generelt er dårligst til at lufte ud. Kulden afskrækker folk fra at åbne vinduerne, selvom det er vigtigt for at opretholde et sundt indeklima og dermed helbred, forklarer Bo Halm Andersen, der har samlet fem gode råd til at undgå luft-problemerne. Dem kan du se i galleriet over artiklen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu