ANNONCE

Mange får alligevel ikke skattepenge tilbage

12. april 2021 12:29 | Af: Maiken Krongaard, mk@newsbreak.dk

Tusindvis af danskere får sig en lang næse, når det går op for dem, at de alligevel - på trods af grønne tal i årsopgørelsen - ikke skal have overskydende skat tilbage

Mange får alligevel ikke skattepenge tilbage
Flere tusind danskere får en lang næse i stedet for penge tilbage i skat. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

De grønne tal i årsopgørelsen er ikke nødvendigvis lig med penge på bankkontoen. Det må mange tusinde skyldnere i disse dage sande, når Gældsstyrelsen modregner deres gæld til det offentlige i den overskydende skat. Det skriver Gældsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fredag 9. april begyndte Skattestyrelsen udbetalingen, men selv om hele 3,6 millioner danskere så frem til at få penge udbetalt, så ender mange af disse danskere med at blive skuffede.

De har nemlig gæld til det offentlige – for eksempel biblioteksregninger – hvilket betyder, at de ikke får det beløb tilbage, som de havde forventet. Måske skal de ligefrem hoste op med penge i stedet.

Har man gæld til det offentlige, kan Gældsstyrelsen nemlig foretage såkaldt modregning, hvor pengene går til at dække gælden helt eller delvist i stedet.

Samfundskontrakten skal overholdes

Det redskab gjorde styrelsen brug af over for 365.000 skyldnere sidste år. De blev modregnet for 2,5 milliarder kroner alene i overskydende skat, og igen i år forventer Gældsstyrelsen at hente et milliardbeløb tilbage til det offentlige ved at modregne et stort antal skyldnere.

”For nogle vil det nok komme som en overraskelse, at deres overskydende skat går til at dække deres gæld til det offentlige i stedet for at blive udbetalt. Men vi holder selvfølgelig øje med, hvem der har gæld til det offentlige, for det er vores ansvar at sørge for, at den fælles samfundskontrakt overholdes.  Med modregning sikrer vi, at gælden til det offentlige bliver nedbragt, inden skyldnerne får penge i hånden,” siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh.

Modregning er et af de mest effektive inddrivelsesværktøjer, som Gældsstyrelsen råder over. I 2020 modregnede styrelsen gæld for i alt cirka tre milliarder kroner i offentlige udbetalinger. Udover overskydende skat dækker beløbet også over modregning i for eksempel landbrugsstøtte og børne- og ungeydelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu