ANNONCE

Mange i klemme: Du kan ikke trække dette fra

25. februar 2020 05:49 | Af: Newsbreak.dk

Indtil for halvandet år siden kunne man undgå modregning i efterlønnen for pensioner. Mange har svært ved at overskue konsekvenserne, siger a-kasse.

Siden sommeren 2018 er over 20.000 danskere, der er gået på efterløn, blevet ramt af de hårdere regler for modregning i efterløn for pensionsopsparing.

Indtil for halvandet år siden kunne man undgå modregning i efterlønnen for pensioner, der ikke blev udbetalt, hvis man udskød overgangen til efterløn.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Mogens Carlsen, der oprindeligt er uddannet tømrer, men nu arbejder i en butik, har måttet droppe at gå på efterløn på grund af modregningen.

Hvis han gik på efterløn nu, ville det være til en lavere sats på godt 17.000 kroner før skat. Efter modregning af hans pensioner så ville der kun blive knap 9.500 kroner tilbage om måneden før skat.

Venter han et år, vil han kunne få fuld efterlønssats. Efter modregning bliver det til godt 11.000 kroner før skat.

– Jeg kan ikke leve af hverken 9.000 eller 11.000 kroner før skat. Selv om jeg ikke forventer luksus. Så skal jeg begynde at bruge af min opsparing. Men så er de penge jo væk. Det er penge, som er tænkt som tilskud til min folkepensionsalder, siger Mogens Carlsen.

Ramt af to nye regler

Mogens Carlsen er ramt af to regler, som er trådt i kraft indenfor de senere år.

For det første modregnes arbejdsmarkedspension med 64 procent, uanset om pengene udbetales eller ikke. Samtidig er der kommet en hårdere modregning for kapitalpension.

Mogens Carlsen, der er hårdt ramt af nedslidning, ville gerne have været på nedsat tid nu, kombineret med efterløn.

– Men vi har ikke råd til det. Som sagerne står, er jeg nødt til at arbejde fire år mere. Alternativt melde mig syg, siger han.

Kan ikke gennemskue konsekvenser

Efterlønsekspert i a-kassen 3FA, Gitte Bek Frandsen, fortæller, at mange har svært ved at gennemskue konsekvenserne – både ved at blive i efterlønsordningen og ved at træde ud:

– Mange får jo et chok, når det går op for dem, hvordan modregningen fungerer. Vi har af og til hørt fra nogen, der ikke kan forstå, at det kan være rigtigt. Og jeg forstår godt frustrationerne. Det er jo mennesker, der er kommet i klemme i slutningen af arbejdslivet, siger Gitte Bek Frandsen.

Den hårdere modregning i efterløn stammer fra en ”Aftale om senere tilbagetrækning” fra 2011, som gik ud på at få danskerne til at trække sig senere tilbage.

Fakta

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu