ANNONCE

Mange kørelærere snyder: Sådan foregår det

22. januar 2020 05:59 | Af: Newsbreak.dk

Snyd med logbøger og mangelfuld undervisning er et problem i branchen, erkender organisation.

Der er noget helt galt, tænkte 32-årige Viki Jørgensen, da hun tog kørekort sidste år.

Hun var flyttet fra Odense til Nyborg og fik brug for en bil. Men kørekortet var længe undervejs. Det endte med at tage et halvt år længere end forventet, fordi hun skiftede kørelærer.

– Han nægtede at undervise mig i, hvordan jeg skulle orientere mig. Dét gjorde mig rigtig utryg, siger hun til DR.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Hun fortæller, at hende og de andre elever måtte sidde alene med deres computer under de første teorilektioner, fordi kørelæreren underviste et andet hold i et andet lokale. Hun husker lektionerne som væsentlig kortere end de lovpligtige.

Derudover mener hun, at der blev snydt med logbogen, hvor læreren nægtede at underskrive, at hun havde været til timerne. Og når hun skulle ud at køre, sad han med sin telefon og fulgte ikke med i, hvor hun var, eller hvad hun lavede i trafikken.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke trafikregler de fleste danskere ikke har styr på.

Fyns Politi er på sagen

Fyns Politi har efterfølgende spurgt Viki Jørgensen, om hun ville vidne mod ham i retten. Det har hun sagt ja til. Der er endnu ikke blevet fastsat en dag for den sag.

Hun er langt fra den eneste, der er blevet snydt af sin kørelærer. Ifølge politiet oprettede de sidste år mere end 120 sager om overtrædelse af kørekortbekendtgørelsen. De fleste tilfælde handler om mangelfuld undervisning, for meget selvstudie, og at der snydt eller sløset med logbøgerne.

Nogle af sagerne er allerede afsluttet med bøde eller dom. Politiet kan ikke sige præcis hvor mange forskellige undervisere, der er sigtede i resten af sagerne. I forrige uge blev en fynsk kørelærer dømt, og en ny sag mod en anden kørelærer er på vej ved retten i Svendborg.

– Kan jeg overhovedet køre bil?

To måneder er gået, siden Viki Jørgensen fik papir på, at hun bestod teori- og køreprøven.

Alligevel gnaver en usikkerhed i hende, og hun har svært ved at stole på sig selv i trafikken.

– Det, der har påvirket mig mest, er usikkerheden: Kan jeg overhovedet køre bil? spørger hun og fortsætter:

– Jeg synes, det er skræmmende. Hvis jeg ikke har styr på det, så bliver det farligt. Jeg er også ansvarlig for, at du kommer helskindet tilbage, siger hun.

Forening bekræfter problemet

Foreningen af Frie Kørelærere er landets andenstørste sammenslutning af kørelærere. De bekræfter problemet.

– Der er nogle stykker, ja. De føler sig måske fristet til at snyde, så de kan få en indtægt ud af det, siger Bent Conradsen, der er kørelærer og formand for foreningen.

– Det er at snyde os andre, som kører efter reglerne, når der er nogen, der omgås dem, mener han.

Foreningen har derfor indført en kontrol, som holder øje med, at medlemmernes undervisning lever op til lovkravene. Den ansatte kontrollør kommer på uanmeldt besøg, overvåger undervisningen og interviewer eleverne.

Efter kontrollen blev indført, har foreningen ‘været nødt til at ekskludere’ et par af medlemmerne, fortæller formand Bent Conradsen.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Kørelærer-Union og den tiltalte kørelærer i sagen, som Viki Jørgensen skal vidne i, men det har ikke været muligt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu