ANNONCE

Mange sætter navn på sæd

9. januar 2012 13:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Mange sætter navn på sæd
Billede mangler

I årevis har det været muligt for landets sæddonorer, at være såkaldt ‘ikke-anonym’.
Det betyder, at barnet eller børnene kan finde frem til deres biologiske forældre. Og det benytter mange sig af, oplyser to af de helt store drenge i klassen ‘sæddonorer’.
European Sperm Bank og Cryos Bank oplyser til Newspaq, at henholdsvis godt 50 procent og 25 procent af alle donationer er ‘ikke-anonyme’.
“Vi har faktisk næsten 50 procent i vores program, der gerne vil være det vi kalder ‘åbne donorer. Der er en lille overvægt imod gerne at være anonym. Det er åbenhed, både fra donor og forældrenes side, så børnene kan få noget information,” siger Peter Bower, direktør i European Sperm Bank til Newspaq.
Oplysningerne kommer i kølvandet på Sundhedsministerens udmelding om, at læger nu også skal have mulighed for at bruge sæd fra donorer, som ikke er anonyme. Hidtil har det kun været klinikker, hvor der ikke var læger ansat, såsom jordmødre-klinikker og klinikker ejet af bioanalytikere, der har kunnet benytte de ‘ikke-anonyme’ donorer.
Det nye forslag får kun positive ord med på vejen fra klinikkerne. Her er man nemlig glade for at de klienter, der skal have indgreb, hvor det er nødvendigt med en læge, nu måske også får mulighed for at vælge ‘ikke-anonyme’ donorer.
Hos Cryos Bank fastholder direktør Ole Schou dog, at man skal tænke sig godt om, før man beslutter sig for at være ‘ikke-anonym’.
“Det er meget radikalt at vælge ‘ikke-anonym’, det kan sådan set være meget alvorligt. For hvis den kontakt kommer, det kan måske være meget sjovt at møde et enkelt, to eller tre børn, men hvis der nu kommer 25 børn – og det er jo også alle deres familier, så kan det lige pludselig være tusindvis af mennesker, man skal forholde sig til,” siger han til Newspaq.
Derfor foretager virksomheden en modenheds-undersøgelse inden en person under 25 år kan blive ‘ikke-anonym’.
Hos begge virksomheder er det generelle billede, at det er de lidt ældre, som vælger at blive ‘ikke-anonyme’, mens de unge donorer gerne vil beholde deres anonymitet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu