Mange voksne lider af denne børnesygdom

11. februar 2020 07:40 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Børneeksem, eller atopisk eksem, er langt fra forbeholdt børn.

Op mod 20 procent af alle børn rammes af den hæsligt kløende sygdom børneeksem.

Men faktisk rammer sygdommen også rigtigt mange voksne. Det forklarer overlæge Christian Vestergaard fra Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse:

Artiklen fortsætter under videoen

– Den kaldes børneeksem, fordi den typisk viser sig hos børn. Derfor kommer det bag på mange voksne, at de også kan have lidelsen, siger han.

Og uanset om man er barn eller voksen, så har børneeksem, eller atopisk eksem, som det også kaldes, én ting til fælles for alle.

Det kløer. Meget:

– Sygdommen kan gå hårdt ud over livskvaliteten hos både børn og voksne. Kløen forstyrrer nattesøvnen, og eksemen kan gøre det svært at leve et almindeligt liv med uddannelse, job og sociale aktiviteter. Det går ud over hele familien, fortæller Christian Vestergaard.

Nogle er hårdest ramt om vinteren, når luften er tør og udtørrer huden. Men sved kan også irritere huden og gøre sommervarmen til en ekstra udfordring.

Kommer med følger

Lider man af eksemen har man også højere risiko for at udvikle alt fra astma og høfeber, til ADHD, depression og angst.

Især risikoen for allergi er forhøjet, fortæller Christian Vestergaard:

– Atopisk eksem øger risikoen for at have en allergi, og en allergi kan forværre eksemet, men eksemet er en sygdom i sig selv. Derfor skal vi skal først og fremmest undersøge og behandle eksemet, og derefter kan vi gå videre med at udrede eventuelle allergier, forklarer Christian Vestergaard.

Sygdommen kan altså ikke helbredes – den er kronisk.

Men der er en række forholdsregler, man kan tage, for at holde den i skak. Dem kan du læse om i galleriet over artiklen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu