Mangel på arbejdskraft afblæst: 350.000 flere kommer i arbejde

1. marts 2013 22:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Mangel på arbejdskraft afblæst: 350.000 flere kommer i arbejde
Billede mangler

De senere års mange reformer vil få den danske arbejdsstyrke til at vokse med ekspresfart, skriver Berlingske.

 

Frem mod 2050 vil der komme yderligere 350.000 personer i arbejdsstyrken, viser en fremskrivning fra regeringen. Et større spring er ikke set, siden kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet. Dermed kommer den samlede arbejdsstyrke op over tre millioner personer – det højeste nogensinde.

»Det er meget svært at se, at der skulle blive mangel på hænder fremover,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra AE-rådet.

Chefkonsulent Erik Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er enig og ser positivt på stigningen.

»Der er mere end 100 års erfaring for, at beskæftigelsen stiger, når arbejdsstyrken vokser. Denne stigning i beskæftigelsen vil give os en større velstand,« siger han.

DA opfordrer dog regeringen til straks at udarbejde en 2030-plan, der tager højde for de store demografiske forskydninger, der kommer efter 2020 i form af en voksende ældrebyrde. En 2030-plan skal samtidig tage højde for, at mange af de ekstra danskere i arbejdsstyrken også vil være ældre over 60 år som følge af reformer, der hæver aldersgrænsen for efterløn og folkepension. En stadig bedre folkesundhed og teknologiske fremskridt vil hjælpe de fleste til fortsat at kunne passe deres arbejde i høj alder, men der vil også være behov for helt nye jobtyper, lyder vurderingen.

»Mange akademikere vil formentlig arbejde meget længere end i dag, og til de er langt over 70 år. Men når det gælder ufaglærte inden for byggeri, industri og andre hårde job, er der behov for en ny type seniorjob, hvis folk skal blive på arbejdsmarkedet, til de bliver 70 år eller mere endnu,« siger professor og ekspert i arbejdsmarkedsforhold Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Han slår fast, at myten om, at vi vil mangle arbejdskraft, er helt forkert: »Arbejdsstyrken vil tværtimod vokse på en måde, som nærmest ikke er set før. Så vi kan godt afblæse hele debatten om mangel på arbejdskraft.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu