Manglende sele kostede 25 menneskeliv på ét år

12. marts 2013 18:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Manglende sele kostede 25 menneskeliv på ét år
Billede mangler

25 personer, som mistede livet i trafikken i 2011, havde været i live i dag, hvis de havde spændt sikkerhedsselen. Tallene fra Rådet for Sikker Trafik kommer på et tidspunkt, hvor politiet over hele landet fokuserer på, om folk nu også husker at spænde selen. Politiets kampagne fortsætter til og med 17. marts.

 

»Tallene viser, hvor vigtigt det er at bruge sikkerhedssele. Vi ved, at vi kunne have sparet 25 menneskeliv i 2011, hvis de pågældende havde spændt selen,« siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, til Berlingske Nyhedsbureau.

I 2011 mistede 220 personer livet i trafikken, og de 106 af dem var førere eller passagerer i en personbil. Det var 25 af disse, der ifølge Rådet for Sikker Trafik havde overlevet, hvis selen havde været benyttet.

»Der investeres milliarder af kroner i at gøre bilerne mere sikre, men selen er det mest elementære sikkerhedsudstyr. Hvis man ikke bruger den, er meget af det, man har opnået teknologisk, fuldstændig spildt, så der er rigtig god grund til at bruge sikkerhedsselen,« siger Jesper Sølund.

Selv om manglende brug af sele kostede 25 menneskeliv i 2011, husker flere og flere danskere at spænde den. Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at 92 procent af de voksne, der sad på forsædet, benyttede selen i 2010. I 2012 var tallet vokset til 94 procent. På bagsædet spændte 76 procent selen i 2010, mens tallet nåede 81 procent sidste år.

Jesper Sølund peger på et par årsager til udviklingen:

»I begyndelsen af 2012 blev bøderne hævet, så det nu koster 1500 kroner i bøde, hvis man kører uden sikkerhedsselen spændt. Samtidig har mange biler i dag selealarmer, som advarer, hvis selen ikke er spændt,« siger han og nævner, at i Sverige og Tyskland bruger 98 procent af førerne sele.

Da politiet gennemførte en sele-kampagne i 2012, sigtede man 2.257 personer for manglende brug af sikkerhedssele, og 84 førere blev sigtet for ikke at have spændt børn i bilen fast.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu