Manu Sareen får hug for Vatikan-udtalelser

15. marts 2013 23:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Manu Sareen får hug for Vatikan-udtalelser
Billede mangler

Den radikale kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) høster hård kritik fra flere sider for udtalelser om Vatikanstaten og kvindeundertrykkelse – og Venstre trækker nu statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ind i sagen, skriver Berlingske.

 

Balladen er opstået i kølvandet på Kvindekommissionens samling i FN, der har kvinders rettigheder som omdrejningspunkt. Manu Sareen udtalte i den forbindelse til tv2.dk, at »når det kommer til spørgsmål som abort eller forbud mod maltraktering og omskæring, er det tydeligt, at Vatikanet er på linje med lande som Iran og Syrien og hårdnakket prøver at tilbagerulle kvinders rettigheder«.

Det har det seneste døgn sat sindene i kog hos flere borgerlige politikere og er blevet debatteret heftigt på de sociale medier. En af kritikerne er Venstres udenrigsordfører, Søren Pind (V).

»Vi oplever i stigende grad det paradoks, at vi har en kirke- og ligestillingsminister, der prædiker tolerance, men over for den luthers-evangeliske kirke og andre nært beslægtede udviser en utrolig intolerance. At sammenligne Vatikanet med et islamistisk diktatur, hvis kvindesyn er forfærdende. Jeg er målløs,« siger Søren Pind, der vil afkræve statsministeren svar på, hvordan hun ser på sagen.

Også DFs ligestillingsordfører, Pia Adelsteen (DF), mener, at ministeren er gået over stregen.

Manu Sareen selv mener ikke, at han sammenligner Vatikanet med Iran – overskriften på den pågældende artikel, »Vatikanet undertrykker på linje med Iran«, er en stramning, lyder det fra ministeren, der dog bekræfter rigtigheden af det konkrete citat.

»Vatikanstaten har været i alliance med lande som Iran, Syrien og Rusland i forhandlingerne og har sammen med de lande modarbejdet, at der sker globale fremskridt inden for kvinders rettigheder. Det kan godt være, at man ikke kan lide at høre det, fordi vi i mange år har været vant til at høre, at det var de muslimske lande, men det er faktisk også Vatikanstaten, der trækker i den forkerte retning,« siger Manu Sareen, der i dag i et debatindlæg i Berlingske opfordrer Vatikanet til at ændre kvindesyn.

Ph.d. og underviser ved Teologi på Aarhus Universitet Jakob Egeris Thorsen forklarer, at når Vatikanet stemmer nej til et resolutionsforslag i FN om blandt andet forbud mod omskæring, så hænger det sammen med, at forslaget også rummer andre ting.

»Den katolske kirke kan ikke støtte en pakke, der vil sidestille homoseksuelle parforhold med traditionelle ægteskaber, men det betyder ikke, at man går ind for maltraktering af kvinder eller afstraffelse af homoseksuelle. Tværtimod har kirken flere gange forklaret, at de ikke kan stemme for, fordi det kommer i samme pakke som det andet,« siger Jakob Egeris Thorsen, der kalder ministerens anskuelse for »forsimplet«.

»Ja, Vatikanet stemmer ligesom Iran og Syrien, men det er jo en sandhed med nuancer,« siger han.

Manu Sareen fastholder dog sin kritik af Vatikanstaten.

»Det handler om helt konkrete forhandlinger, hvor de trækker den helt forkerte vej.«

Men kan du forstå, at mange mener, at Vatikanstaten altså er i en anden liga end Iran?

»Det kan jeg sagtens forstå, men det er bare ikke mig, der har lavet overskriften, og det er den, der er faldet folk for brystet. Det er jeg rigtig ked af, for fokus er gået fra kvinderne til, at Iran er på lige fod med Vatikanstaten, og det er ikke det, jeg har sagt,« siger ministeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu