Maradona hyldet i Napoli inden skattesag

27. februar 2013 15:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Maradona hyldet i Napoli inden skattesag
Billede mangler

I syv sæsoner fra 1984 frem til 1991 løftede Diego Maradona Napoli ud hverdagens trængsler. Mens hverdagen var fuld af problemer i den fattige syditalienske by, gjorde han weekenden til noget særligt og gav Napoli en ny identitet, der handlede om andet end kriminalitet og materiel armod. Nu var man en del af en by med et fodboldhold, der skulle respekteres. Med sit overlegne niveau var han den drivende kraft bag de to mesterskaber, som holdet i de lyseblå bluser sikrede sig i 1987 og 1990.

 

Den tid husker de ham stadig for i Italien. Han er tilbage i Støvlelandet, fordi han en gang for alle vil gøre regnskabet op med de italienske skattemyndigheder. De mener, at Maradona skylder 37,2 mio. euro eller 276 mio. kr. – skat, som han undlod at betale i perioden 1984-91. Maradona mener selv, at han ingenting skylder.

Men italienerne er ligeglade, de elsker ham fortsat. Da han landede i Rom, blev han omringet af begejstrede fans, de fleste af dem var endnu ikke var født, da argentineren havde hjulpet Napoli til at vinde klubbens eneste to mesterskaber. Da han nåede frem til Napoli, ventede der ham en modtagelse, som på de kanter ellers er forbeholdt paven.

Og den 52-årige fodboldlegende nyder kontakten med fansene. På fredag spiller Napoli mod Juventus, og da de forsamlede fans begyndte at synge ‘dem, der ikke hopper, de elsker Juventus’ foran Maradona, der stod ude på hotellet balkon, begyndte den firskårne argentiner begejstret at hoppe op og ned.

Han forstår ikke, hvorfor de italienske skattemyndigheder vil have hans penge. Han mener, at det er direktionen i fodboldklubben fra dengang i 80erne, der må til lommerne.

– Hvorfor skal jeg betale og ikke dem? Jeg er et offer, fordi jeg tjente mange penge og ikke vidste noget om kontraktlige spørgsmål. Jeg har ikke dræbt nogen, jeg er her for at opnå retfærdighed, sagde Maradona ved ankomsten.

I Latinamerika plejer han omgang med statsoverhoveder som Fidel Castro og Hugo Chavez, og han håber på samme behandling i Italien.

– Hvis præsident Napolitano vil tale med mig, vil jeg forklare ham alting, lover Maradona storsindet.

Foreløbig må han nu nøjes med de lokale skattemyndigheder i Napoli.

Siden han forlod Napoli i begyndelsen af 90erne, hvor han både havde en faderskabssag og et eskalerende kokainmisbrug at slås med, har argentineren kun sjældent været tilbage i Italien.

I 2006 pågreb det italienske politi ham og konfiskerede to Rolex-ure som afdrag på skattegælden. Tre år senere var han på visit, og denne gang fik politiet ham til at aflevere en diamant-ørering, som senere blev solgt på en auktion for 25.000 euro (186.000 kr.) – godt fem gange så meget som den blev udbudt til. Men der er stadig et godt stykke op til de 276 mio. kr., som skattevæsenet vil forsøge at hive ud af manden, der engang blev hyldet som Napolis frelser.

Nu er han tilbage i Italien for at få lukket sagen. Og for at se fodbold, når Napoli på fredag tager imod Juventus og forsøger at lukke det hul på seks point, som der i øjeblikket er mellem nummer to og nummer et i Serie A.

– Jeg vil kunne vende tilbage til Italien med mit barnebarn for at se Napoli. Han skal se, hvad hans bedstefar udrettede her. Jeg vil ikke huskes som en skattesnyder, for det er jeg ikke.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu