Maradonas comeback

28. februar 2013 20:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Maradonas comeback
Billede mangler

Stemmeføringen var afvæbnende og stod i skærende kontrast til budskabet. Den unge mand på telefonlinjen sagde lige præcis dét, som hele Napoli har ventet på i årevis. Og han sagde det kort og præcist.

– Ja, far er på vej. Han skal nok vise sig offentligt. Han ved, at der er håb forude, men også at der er meget arbejde at gøre.

Budbringeren var den unge italiener Diego Armando Maradona Sinagra, der var i æteren en tidlig aftentime i søndags i den lokale Radio Kiss Kiss. Hans navn afslører forbindelsen. I en tid, hvor Italien må klare sig uden pave og ministerpræsident, er fodboldens konge, argentineren Diego Armando Maradona, vendt tilbage til sit andet hjemland.

Maradona juniors ord viste sig snart at holde vand. Dagen efter – klokken 13.11 – landede Maradona senior i Fluminico-lufthavnen i Rom. Her var flere hundrede fans troppet op for at se den gyldne venstrefod berøre italiensk jord for første gang i otte år, og nede i Napoli gik livet i stå for en stund. Foran Maradonas midlertidige hjem, det eksklusive Hotel Royal, stimlede tusinder af fans sammen med deres gemte, gamle lyseblå trøjer. Og så skete der pludselig noget besynderligt.

De karakteristiske bilhorn i de smalle og møgbeskidte gader gav sig til at dytte. Ikke hidsigt som i byens vanlige trafikale soundtrack, men taktfast, ja næsten opløftet. Ti dyt. En lang pause. Og så ti dyt mere. Ni korte og et langt.

Den ene bilist smittede den næste, og snart bød store dele af den pulserende storby, ikke mindst omkring den vigtige Corso Vittorio Emanuele, 10’eren over dem alle velkommen hjem i en særpræget, spontan hornsymfoni.

Årsagen til Maradonas tilbagevenden – og sønnens tale om håb er ønsket om en gang for alle at få slettet den skattegæld, som de italienske myndigheder har afkrævet i årtier, og som ifølge anklageren stammer fra hans dekadente livsførelse i Napoli i årene 1984-91. Hovedpersonen skylder 40 mio. euro, hvoraf de otte mio. euro er renter.

Tidligere har Maradonas advokat ellers meddelt alle, der gad høre på ham, at italienerne havde opgivet deres krav, og at hans klient var en »fri mand«. Det var ikke tilfældet.

– Da jeg spillede i Napoli, koncentrerede jeg mig om at spille fodbold om søndagen. Det var andre folk, der tegnede mine kontrakter. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal udsættes for dette. Jeg har ikke dræbt nogen!, smældede Maradona på tirsdagens pressemøde i Napoli.

Den 52-årige argentiner, der stadig er bosat i Dubai efter fyringen i Al Wasl FC for godt og vel et halvt år siden, forlangte desuden et møde med ingen ringere end republikkens præsident, den 87-årige Giorgio Napolitano. Sagen skulle nu lukkes en gang for alle.

Onsdag forlod Maradona atter Italien, indtil videre med uforrettet sag. Men på et andet plan har timingen for besøget mildest talt været perfekt. Fredag aften møder Napoli nemlig Juventus i en vaskeægte topkamp i Serie A. Gæsterne fra Torino fører Serie A med seks point ned til Napoli, som dermed er pisket til sejr foran de godt 60.000 fans, der har for vane at skabe italiensk fodbolds mest larmende og rødglødende kulisse.

– Vi skal pinedød have tre point mod Juventus. Punktum, lød offensiv-profilen Marek Hamsiks klare melding tidligere på ugen.

Slovakken har ellers ikke fået den bedste optakt til stormødet på San Paolo. I sidste uge blev han udsat for et groft bilrøveri. Da han gjorde holdt i et lyskryds, smadrede to maskerede mænd sideruden og truede sig til hans ur og flere smykker. Han er den tredje Napoli-spiller, der bliver overfaldet og røvet i hjembyen inden for få måneder.

Det er denne både smukke og skræmmende millionby, som i disse dage har bagt op til mesterskabskamp og hyldet deres Diego. Det ville være forkert at påstå, at Maradona betragtes som en guddom i Napoli, men han opfattes heller ikke som et almindeligt menneske. Snarere en slags levende helgen. Både i og uden for byen findes flere små, katolske tableauer i vejkanterne, hvor fans kan tænde et levende lys til ære for mesteren og manden med de mange tilnavne.

El Diez for sit rygnummer. Gulddrengen for sin kvalitet. Fnugget for sin statur. Eller blot El Diego. Det er mere end almindelig svært at forestille sig en spiller elsket mere intenst end Maradona i Napoli, hvor man i midten af 1980’erne oplevede en sjælden succes takket være den lille argentiner.

Da Maradona ankom til Napoli fra FC Barcelona i 1984 i en transfer, der efter alt at dømme var finansieret af mafiaen, tilhørte syditalienerne den bløde mellemvare i Serie A. Tre år senere vandt man mesterskabet – en bedrift man gentog i 1990. Året forinden blev det til samlet sejr i UEFA Cup’en.

Men i disse år oplever Napoli en ny storhedstid. Siden konkursen i 2004 har filmproducenten Aurelio De Laurentiis fået sat skik på klubben, der i dag har en årsomsætning på næsten en milliard kroner, og som oftest styrer uden om de røde tal, der ellers martrer den internationale fodbold. Sidste år hentede man den første titel i 22 år, da man vandt Coppa Italia efter finalesejr over netop Juventus. Siden 2009 har cheftræneren heddet Walter Mazzarri, en dygtig strateg, der har sikker kurs mod sin fjerde top 6-placering på lige så mange år. På snart fire sæsoner har man tabt bare ni hjemmekampe i Serie A.

Tidens store stjerne er topscoreren Edinson Cavani, der efter bare fire år i klubben nærmer sig Maradonas klubrekord på 115 mål. Cavani står noteret for 93, og uruguayanerens popularitet i Napoli er enorm. På markedspladserne sælges utallige af mere eller mindre vellignende plastic- og træfigurer, mens de såkaldte Cavani-kager går som varmt brød hos byens bagere. Og med i heppekoret er også Maradona, der kort efter sin ankomst til Italien gav sin støtte til sin arvtager.

– Juventus skal ikke vide sig sikre. De er ikke stærkere end os. Vi har Cavani.

Flere end 300 journalister og knap 100 fotografer fra hele verden er akkrediteret til fredagens kamp. Torsdag trænede Napoli på San Paolo, der i anledning af kampen har fået et smukt, nyt græstæppe. Sessionen foregik for dobbeltlukkede døre, og uden for det store stadion var det kampklædte militærpoliti massivt til stede.

Først torsdag eftermiddag løftede dommerpåsætter Stefano Braschi sløret for, hvem der skal fløjte det store opgør. Beslutningen har været omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri, men hvervet tilfaldt ikke overraskende den 41-årige Nicola Rizzoli, der regnes for branchens bedste i Italien. Han får helt sikkert sit at se til i en elektrisk kulisse. For Maradonas Napoli er klar til fest.

Kampen vises herhjemme kl. 20.45 på Canal 8.

Fakta

SSC Napoli

Stiftet i 1926

Stadion: Stadio San Paolo (60.240)

Kaldenavn: Partenopei – efter en af sirenerne i Odysséen.

Præsident: Aurelio De Laurentiis (siden 2004)

Cheftræner: Walter Mazzarri (siden 2009)

Titler: Italiensk mester 1987 og 1990, UEFA Cup 1989, Coppa Italia 1962, 1976, 1987 og 2012

Årlig omsætning: 131 mio. euro (2010/11)

Vidste du?

– For år tilbage lancerede Napolis bystyre idéen om at opkalde Stadio San Paolo efter Diego Maradona. Planen blev dog hurtigt skudt i sænk af det italienske fodboldforbund, der mindede de euforiske napolitanere om, at landets stadions kun kan navngives efter afdøde. Det problem har man ikke i Argentina, hvor Argentinos Juniors, Maradonas første klub som professionel, i 2004 valgte at opkalde deres stadion efter den evige folkehelt.

– Diego Armando Maradona Sinagra (født 1986) spillede ungdomsfodbold i Napoli og har siden hen prøvet kræfter med de italienske amatørrækker og strandfodbold på højt plan. I dag spiller den 26-årige angriber i klubben El Porvenir, der tørner ud i den fjerdebedste argentinske række, mens han er en fast del af det italienske strandfodboldlandshold.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu