Markant færre nye biler på vejene

12. januar 2013 01:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Markant færre nye biler på vejene
Arkivfoto: Colourbox.
Færre nye biler på vejene er et symptom på at danskerne frygter for økonomien. Arkivfoto: Colourbox.

Færre nye biler på vejene er et symptom på at danskerne frygter for økonomien. Arkivfoto: Colourbox.

Nye tal fra Danmarks Statistik beretter om et markant fald i bilkøbet i december sammenlignet med november.

 

De samlede nyregistreringer af personbiler var således 18 pct. lavere i december end i november, når der er korrigeret for normale sæsonudsving. Der var 13 pct. færre nyregistreringer i erhvervene, mens der var 20 pct. færre i husholdningerne.

”Tallene afspejler, at flere igen er blevet tilbageholdende med at foretage større investeringer, i takt med at der i december måned kom øget fokus på, at dansk økonomi bevægede sig i den forkerte retning. Det, at foretage større investeringer i varige forbrugsgoder, er ofte et spørgsmål om, hvordan man ser på fremtiden”, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRF Kredit og fortsætter:

”Den megen debat om dansk økonomi kan dermed have betydet, at flere lige vil se tiden an, før der investeres. Herudover er tallene for erhvervslivet påvirket af, at det for nyligt er blevet ændret i skattereglerne for firmabiler, hvorfor det ikke længere er særligt fordelagtigt at indregistrere nye biler i december. Tilsvarende har der formentlig været en vis forskydning i bilsalget hen over året, i takt med at leasingreglerne ligeledes blev ændret.”

 

Læs også: El-dreven Citroën Berlingo på bilmesse i Bruxelles

 

Skatteregler har stor betydning
I december var der i alt registreret 10.612 nye biler i faktiske tal, hvilket er 31 pct. færre end i fjor.

Husholdningerne stod for 4.992, hvilket faktisk er på niveau med 2011. Erhverv har registeret 5.620 biler, hvilket er 46 færre end i fjor.

”Dette understreger, at de ændrede skatteregler har haft en stor betydning for det danske bilsalg. Herudover skal man naturligvis ikke glemme, at 2011 var et rekordår for bilsalget, hvorfor det er ganske naturligt med en vis tilbagegang. I 2012 blev der registret 168.843 biler, hvilket er meget tæt på niveauet for 2011. Det var således først sidst på året, at bilsalget gik helt i stå”, siger Mikkel Høegh.

Det er de mindre og mere benzinøkonomiske modeller, der vinder frem. Mange har således benyttet sig af, afgiftsomlægninger har betydet, at de mindre biler er blevet relativt billigere, og ses afgiftsomlægningerne i kombination med de høje benzinpriser, er der formentlig mange, der har synes, at det var god latin at skifte benzinslugeren ud.

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu