ANNONCE

Markant stigning i antallet af smittede

30. august 2020 15:04 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Nu gik det lige så godt, men mellem lørdag og søndag er mere end 100 registreret som smittet med coronavirus.

Markant stigning i antallet af smittede
Der er registreret mere end 25 millioner coronasmittede verden over. I Danmark er tallet søndag 16.891. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Syv dage i træk har der i Danmark været færre end 100 dagligt registreret smittet med ny coronavirus. Det bliver ikke til en ottende, fremgår det af søndagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). 112 personer er i Danmark bekræftet smittet mellem lørdag og søndag.

Over de forgange syv dage, hvor smitten tilsyneladende var holdt solidt nede, blev der torsdag registreret 90 tilfælde. Det var det højeste antal, mens det onsdag var helt nede på 57. Det betyder ikke nødvendigvis, at personerne er blevet testet samme dag – der er af og til forsinkelser i svartiden.

Netop på grund af forsinkelser er der heller ikke nødvendigvis grund til at konkludere, at smitten reelt er stigende i samfundet, selvom søndagens smittetal ligger et stykke over de 100. Det kan være efterslæb fra for eksempel lørdagens tal, hvor der igen kan have været efterslæb fra fredagens tal og så videre.

Den forventede svartid på en Covid-19-podning er mellem 24 og 72 timer, men på hjemmesiden coronaprover.dk, hvor alle danskere over 15 selv kan bestille en test, kan man læse, at der i øjeblikket kan være forlænget svartid på grund af testpres.

Mellem lørdag og søndag er der blevet testet 20.671 personer og udført 33.659 prøver. Afvigelsen skyldes, at nogle bliver testet mere end én gang.

Stabilt med indlæggelser

Med de nye tal er der registreret i alt 16.891 coronatilfælde i Danmark siden SSI begyndte at offentliggøre overvågningstal, da epidemien ramte Danmark i begyndelsen af 2020. Selv om antallet af smittede fortsat er i vækst, så er der en tendens til, at de nye smittetilfælde ikke kræver indlæggelser i lige så høj grad som tidligere.

En forklaring kan være, at det i langt højere grad er unge og raske, der bliver smittet, efter genåbningen af samfundet. Der er den seneste tid sket en stor stigning i smittede under 30 år. Forskningen peger på, at unge ikke i lige så høj grad udvikler alvorlige symptomer.

Det seneste døgn er der ikke sket en ændring i antallet af personer indlagt i Danmark smittet med coronavirus. Tallet er således endnu 21. Heller ikke antallet af personer, der er på intensiv og får hjælp til at trække vejret med en respirator, er steget. Det er fortsat fire.

Heller ikke dødsfald er steget. Det første dødsfald i Danmark blev registreret i begyndelsen af marts, og tallet er nu 624. Det var det også fredag. 83 procent af de døde har lidt af komorbiditet. Det vil sige, at de har haft en såkaldt underliggende sygdom.

I Danmark registreres et dødsfald i corona-statistikken, hvis en person død indenfor 30 dage efter positiv smitte. Derfor er det reelt mere rigtigt at sige, danskerne dør med coronavirus og ikke af coronavirus – selv om det kan være tilfældet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu