Marmeladefabrik klar til jobboom

2. juli 2012 17:41 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Marmeladefabrik klar til jobboom
Billede mangler

Danske virksomheder, der producerer bl.a. marmelade, syltede asier og rødkål, står på spring for at ansatte nye medarbejdere.
Og jobboomet kommer den dag, sukkerafgiften endelig lægges i graven.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) lægger op til et opgør med den omstridte sukkerafgift, der skulle træde i kraft i januar 2013. Det sker af hensyn til danske arbejdspladser.
På marmeladefabrik Fynbo Foods i Vrå i Nordjylland kan de næsten ikke vente.
– Lige så snart vi får grønt lys for, at sukkerafgiften ikke bliver til noget, vil vi øge medarbejderstaben med 20 procent. Konkret betyder det, at vi går ud og ansætter 10 medarbejdere, og det er både akademikere, faglærte og ufaglærte, siger Richard Fynbo, direktør i Fynbo Foods, til Newspaq.
Hvis sukkerafgiften blev indført, ville det betyde, at Fynbo Foods måtte hæve prisen på en spand marmelade på 900 gram fra 17 til 44 kroner.
– Derfor satte vi en masse projekter på stand by i november, da vi så første udkast til finansloven. For hvis efterspørgsel faldt til det halve, var der ingen grund til at investere i ny kapacitet, siger Richard Fynbo, der også har overvejet at flytte virksomheden og de 50 ansatte til udlandet.
– Derfor er jeg glad for, at alle partier har fundet ud af, at det nok ikke er den smarteste afgift at indføre, siger han.
Hos fødevareproducenten Beauvais, der bl.a. producerer asier, syltede agurker, agurkesalat og rødbeder, ånder man også lettet op.
– Nu er det i hvert fald ikke sukkerafgiften, der gør, hvis vi flytter produktion til udlandet. Vi vil helst producere i nærområdet, siger informationsdirektør i Beauvais, Elisabeth Voss.
Fra 2012 er afgiften på slik- og chokolade hævet fra 17,25 kroner til 23,75 kroner kiloet. Det var den afgift, man fra 2013 også ville lægge på sukkerholdige fødevare som marmelade, syltede agurker, asier, rødbeder, rødkål og ketchup.
Sukkerafgiften skulle indbringe statskassen 1,2 milliarder kroner i 2013. Regeringen har også planer om at fjerne fedtafgiften.
En analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at fedtafgiften koster 1300 arbejdspladser herhjemme over de kommende år. Også den planlagt sukkerafgift vil, hvis den bliver gennemført, koste både vækst og job, forudser organisationen.
Her opfordrer man politikerne til hurtigst muligt at afskaffe de to afgifter.
– Der er behov for et opgør med den slags afgifter, der indføres alene for at få penge i kassen, men ender med at koste både job og forringe konkurrenceevnen hos fødevarevirksomhederne, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu