ANNONCE

Martin gik selv i isolation: Derfor bør du også

13. marts 2020 12:57 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Martin Runager valgte efter en tur til Italien at gå i isolation. Snart er det ovre, men hverdagen ændres ikke betydeligt.

Det er knap 14 dage siden, at Martin Runager tog hjem fra Italien en dag før end planlagt. Han kunne se situationen med coronavirus udvikle sig, og den alvor han så, fik ham til at se med meget seriøse øjne på den sundhedstrussel, der nu har spredt sig til hele verden. Det skriver Fredericia Dagblad.

Efter opfordring fra Sundhedsstyrelsen valgte Martin Runager at gå i isolation i to uger, fortæller han Newsbreak.dk. Om kort tid er isolationen ovre, men for Martin Runager ændres hverdagen ikke betydeligt.

Artiklen fortsætter efter videoen

Han håber, at andre danskere endelig vil vise samfundssind i stil med det, som han selv har gjort.

Tog tidligere hjem

Sammen med en ven var Martin Runager rejst til Lombardiet-egnen i Italien. Da de to venners rejse nærmede sig slutningen, blev der konstateret et tilfælde af coronavirus Covid-19. Det fik egnen til at lukke flere institutioner, barer og så videre.

– Fra den ene dag til den anden lukkede regionen bare ned. Det fik os til at tænke: ‘Okay, det her, det skal tages alvorligt’, siger Martin Runager til Newsbreak.dk.

Af frygt for at venneparret ikke kunne vende hjem, valgte de at køre hjem en dag tidligere end planlagt. Martin Runager havde skrevet sig på Udenrigsministeriets liste over danskere, der havde været i lande, der indledningsvist blev frarådet rejse til.

Det betød, at han halvanden dag efter hjemkomst, blev anbefalet i en SMS, at han skulle holde sig hjemme i 14 dage. Den opfordring tog Martin Runager alvorligt. Det samme gjorde hans ven.

– Vi tog det seriøst og blev hjemme i 14 dage. Jeg ser det ikke som en pisk over nakken, men mere som, at hver enkelt af os skal tage ansvar, siger han og fortsætter:

– Og at man ikke tænker: ‘Fedt nok, nu kan jeg komme i Bilka 14 dage i træk’ Det er håbløst.

Slår din mormor ihjel

For Martin Runager var det nemt at tage opfordringen meget alvorligt. Men han fnyser over de danskere, der fortsat, anser coronavirus som værende en hvilken som helst influenza.

–  Folk skal have skåret det ud i pap. Er vi virkelig nødt til at spørge, hvad der er rigtigt for dig? Er det at stå i toiletpapirskø eller at slå din egen mormor ihjel? Måske skal det gå så vidt, at dronning Margrethe skal dø, for at alle forstår det er seriøst, siger Martin Runager og henviser til, at nogle måske er nødt til at miste en kær for at forstå budskabet.

Han har egentlig ikke haft et decideret signal at sende til andre danskere ved frivilligt at gå i isolation lang tid før, statsminister Mette Frederiksen annoncerede, at landet ville lukke delvist ned. Han har bare fulgt sin sunde fornuft.

– Jeg ønsker bare at gøre min pligt og ikke udsætte andre for smittefare, siger han og fortsætter:

– Hvis der endelig er et signal, jeg vil sende, så er det at sørge for, at undgå flere bliver smittet. Det er det mindste, jeg burde gøre. Det er nok det, statsministeren ville kalde for samfundssind.

Martin Runager har selv set nogle af de voldsomme konsekvenser, der er ved et større udbrud at coronavirus, og det var absolut ikke et kønt syn. Han oplever dog stadig den dag i dag, at der er nogle, der mener, at han skal slappe af.

– Det kan man også gøre og køre i Bilka, men det var ikke pointen, som myndighederne ville frem til, siger han.

Ingen symptomer oplevet

I de snart 14 dage som Martin Runager har været i isolation, har han ikke vist tegn på sygdommen.

– Jeg har ikke haft symptomer overhovedet, fortæller han og uddyber, at det også er grunden til, at han ikke er blevet podet for coronavirus Covid-19.

Selv om han formentlig ikke har sygdommen, så har han alligevel begrænset sin kontakt med andre. Dog har han til tider spist aftensmad med sine to børn.

Under sin selvvalgte isolation har Martin Runager læst bøger, lagt puslespil og fundet andet at fordrive tiden med, foruden at have delt sine tanker om sin situation på sociale medier. Og sådan fortsætter hverdagen de kommende to uger, hvor statsministeren har opfordret til, at så mange danskere som muligt bliver hjemme fra arbejde, sportsaktiviteter og lignende.

– Min hverdag ændrer sig ikke. Jeg er heldigvis i sådan en priviligeret situation, at jeg kan blive hjemme, siger han.

Han håber, at regeringens tiltag den seneste tid bliver taget alvorligt af danskerne, og hvis de endelig skal købe ind, skal de gøre det med fornuften in mente, mener Martin Runager.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu