ANNONCE

Masse-aflivning: 35.000 fugle skal slås ned

8. marts 2021 17:31 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Fødevarestyrelsen forbereder sig på onsdag at foretage masseaflivning af kalkuner ved Skælskør. Det sker, efter at influenzasmitte på farmen har bredt sig

Citathistorie: TV2 Øst

35.000 kalkuner på en farm ved Lundby ved Skælskør skal onsdag aflives.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen overfor TV2 ØST.

Der er tale om den samme farm, hvor mere end 4.000 kalkuner i weekenden blev aflivet for at bremse smitte med den frygtede fugleinfluenza. De mange kalkuner på farmen går i forskellige bygninger.

– Vi mente, at der var god adskillelse mellem fuglene på stedet, og håbede, at den derfor ikke ville sprede sig. Men nu er nogle af fuglene i andre bygninger også dødssyge, siger Tim Petersen, der er souschef i Fødevarestyrelsen, til TV2 ØST.

Aflivningen kommer til at fungere ved, at staldene spærres hermetisk af, hvorefter luften i rummene udskiftes med kuldioxid.

– Aflivning af fugle er mest skånsom med gas. Så det er det, vi gør her, siger Tim Petersen.

Aflivningen ventes at tage hele onsdagen, og Beredskabsstyrelsen vil hjælpe Fødevarestyrelsen med masseaflivningen. Beredskabsstyrelsens rolle vil være at etablere en sikkerhedszone omkring kalkunfarmen og at sikre, der ikke bringes smitte ud derfra via personer eller materiel. Det kan ikke siges, hvordan besætningen i Lundby er blevet smittet med sygdommen, men smitten stammer efter alt at dømme fra vilde fugle.

Fakta

Fakta om fugleinfluenza H5N8

•Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza.

•Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

•Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu