ANNONCE

Massekarantæne kan komme på tale i coronakampen

18. marts 2020 08:52 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

De danske myndigheder har mulighed for at sende befolkningen i massekarantæne. Spørgsmålet er bare, om det sker.

Massekarantæne kan komme på tale i coronakampen
Det er uvist, om danskere en dag sendes i massekarantæne mod coronavirus covid-19 på Høvelte Kaserne i Birkerød. Sikkert er det dog, at myndighederne har mulighed for det. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Bliver du sendt i massekarantæne, hvis kampen mod coronavirus covid-19 ikke snart vender til Danmarks fordel? Den tanke kunne man få ved at læse avisartikler om morgenen den 18. marts. Det var dagen efter et pressemøde, hvor regeringen igen indførte nye restriktioner for danskerne, og det var dagen, hvor det kom frem, at store grupper af danskere risikerer at blive sendt i massekarantæne væk fra deres eget hjem.

Der er i skrivende stund intet, der tyder på, at regeringen er klar til at sende en stor flok danskere i karantæne sammen, men som Berlingske har dokumenteret, er det altså en mulighed, myndighederne kan tage brug af, hvis man mener, at det er nødvendigt.

Artiklen fortsætter under videoen.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften, den 17. marts 2020, indledte et pressemøde om status på coronavirus covid-19, gik der indledningsvist rygter om, at regeringen ville indføre udgangsforbud i Danmark. Et sådant forbud vil i et eller andet omfang tvinge danskere til at blive hjemme i en periode, men det må forventes, at man under et udgangsforbud stadig får lov til at være i karantæne i sit eget hjem.

Der blev ikke indført et udgangsforbud, men regeringen satte alligevel gang i en række ting, der på forskellig vis indskrænker danskernes bevægelsesfrihed. Det kom blandt andet frem, at virksomheder, der har meget tæt kontakt mellem mennesker, eksempelvis frisører, slet og ret skal holde lukket fra klokken 10.00 den 18. marts.

Efter pressemødet kunne Berlingske så afsløre, at dansk politi i samarbejde med forsvaret er forberedt på at sende danskere i massekarantæne. Newsbreak.dk har onsdag morgen ledt efter mere information om begrebet, og vi kan derfor sætte lidt flere ord på, hvad ordet dækker over.

Hvad er massekarantæne?

Ifølge Berlingske er en massekarantæne en indespærring af mennesker, der sendes i karantæne. Med andre ord har du udgangsforbud væk fra dit eget hjem. Du bliver placeret et sted, der er udvalgt af myndighederne, og her kommer du til at være med ligesindede.

Kan jeg blive tvunget i massekarantæne?

Ifølge Ritzau blev der den 17. marts indført en hastelov, der gav myndigheder mulighed for at tvinge personer med symptomer på coronavirus covid-19 i karantæne. Det kan man som borger læse mere om i Epidemiloven.

Region Sjælland har derudover offentliggjort regionens sundhedsberedskabsplan. Delplan 7 omhandler karantæner, og heri kan man læse, at der kan etableres “karantæneoprettelse i militære etablissementer under Forsvaret eller i kommunale bygninger, der udpeges i den konkrete situation på baggrund af forhåndsaftaler.”

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Et sådant skridt vil først blive taget, hvis man ikke på andre måder kan isolere nok mennesker for at komme sygdommen til livs. Det betyder, at du kan blive tvunget i massekarantæne, hvis man fra myndighedernes side ikke mener, at coronavirus covid-19 kan bekæmpes på andre måder.

Hvor tæt er vi på massekarantæne?

Ifølge professor Kjeld Møller Pedersen, der forsker i det danske sundhedsvæsen, peger den nuværende situation med udbrud af coronavirus covid-19 ikke på, at politiet og forsvaret snart går igang med at samle folk sammen på kaserner.

Kjeld Møller Pedersen siger til Berlingske, at der sker en naturlig stigning af antallet af indlagte med sygdommen i Danmark. Han siger også, at hvis antallet af indlagte fortsat stiger med stor hast, kommer Danmark i alvorlige vanskeligheder. Han tror dog ikke på, at det kommer dertil.

Det betyder kort og godt, at du kan blive sendt i massekarantæne i Danmark. Det betyder også, at du formentlig ikke bliver det, som det hele ser ud lige nu.

.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu