ANNONCE

Massevaccination: Mandag får 100.000 et stik

10. april 2021 10:25 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Mandag testes kapaciteten

I galleriet over artiklen kan du se de mange bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen

Mandag den 12. april vaccineres op mod 100.000 danskere på mere end 60 vaccinationssteder i hele landet. Målet er at teste kapaciteten og organiseringen, så man er klar til det tidspunkt, hvor der kommer mange flere vacciner til landet.

Det oplyser Danske Regioner.

Når Danmark modtager flere vaccinedoser, skal regionerne vaccinere cirka 100.000 mennesker om dagen.

Og for at teste, at alt er klar til de større leverancer, afholder alle regioner mandag den 12. april et såkaldt ”storskalaforsøg” i forhold til vaccination.

Her holder over 60 store og små vaccinationssteder over hele landet åbent og skal efter planen til sammen vaccinere op mod 100.000 mennesker på én dag.

Kapacitets-test

Formålet er at afprøve organiseringen og kapaciteten, så man kan bruge erfaringerne i forhold til den videre udrulning. Det gælder også i forhold til setuppet omkring fx logistik, distribution og it-understøttelse af invitationer og bookinger.

– Regionerne har i et godt stykke tid forberedt sig på at vaccinere 100.000 borgere dagligt, men har desværre ikke haft mulighed for det, fordi leverancerne ikke har været store nok. Nu er leverancerne steget, og ved at samle ugens leverancer på en enkelt dag har vi nu mulighed for at afprøve vores fulde daglige kapacitet, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Mulighed for at forbedre

I slutningen af februar løb det første forsøg af stablen med godt 30.000 vaccinationer på en dag. Men mandag lægges der op til at vaccinere mange flere borgere og i mange flere centre landet over. Det præcise antal vaccinerede kommer til at afhænge af, hvor mange borgere der booker tid på dagen. Men der er oprettet rigtig mange vaccinetider, og størstedelen af tiderne er booket.

Vaccinationerne i forbindelse med storskalaforsøget følger Sundhedsstyrelsens udmeldinger om målgrupper og vaccinefordelinger. Det vil derfor primært være borgere i målgruppe 5 til 9, som vaccineres.

– Vi håber og tror, at dagen kommer til at forløbe som planlagt, men det er jo netop en test – og derfor bliver det interessant at se, om der opstår uforudsete udfordringer som eksempelvis mindre kødannelser ved de enkelte vaccinationssteder eller andet, som vi skal være opmærksomme på og sørge for at forbedre fremover, siger Stephanie Lose.

Tidshorisont ukendt

Det vides endnu ikke, hvornår leverancerne af vacciner muliggør vaccination af 100.000 danskere dagligt. Men regionerne er forberedte og er klar til at justere indsatsen til efter storskalaforsøget.

Hvis flere vacciner godkendes, og producenterne leverer flere doser end forventet, sådan at volumen overstiger de 100.000 om dagen, er der netop udvalgt private virksomheder, der kan træde til og hjælpe med opgaven.

I galleriet over artiklen kan du se de mange bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu