Mchangama laver film med Muhammed-tegninger

22. februar 2013 11:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Mchangama laver film med Muhammed-tegninger
Billede mangler

På Trykkefrihedsselskabets debatmøde i Landstingssalen på Christiansborg torsdag, nævnte Jacob Mchangama, chefjurist hos tænketanken Cepos, at han udkommer med en dokumentarfilm om ytringsfrihed, der tager udgangspunkt i Muhammedkrisen, og filmen viser de famøse karikaturtegninger fra 2005.

 

Alt andet ville være utroværdigt, lyder det fra Mchangama, der understreger, at han ikke er ude på at provokere for provokationens skyld.

»Ytringsfriheden er et af de mener, jeg har beskæftiget mig allermest med i både den danske og internationale debat. Nu har jeg fået mulighed for at formidle mine budskaber i en kort dokumentarfilm, og det har været spændende at arbejde med,« siger Jacob Mchangama til Berlingske Nyhedsbureau.

I filmen bliver artiklen med karikaturerne af profeten Muhammed, som blev bragt i Jyllands-Posten i 2005, brugt som dokumentation. Tegningerne, herunder især Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, udløste en verdensomspændende, diplomatisk krise.

Mchangama frygter ikke en ny krise på grund af filmen.

»Filmen er ikke et forsøg på at krænke religiøse følelser. Jeg har selvfølgelig vurderet nøje, om de skulle bringes, og det er jo lige præcis det, der er absurd. At man i 2013 skal sidde og overveje, om man kan vise en karikaturtegning. Men jeg ville ikke med troværdighed kunne have lavet filmen uden at vise tegningerne. Det giver ikke mening,« siger han og påpeger, at Muhammedtegningerne har været vist efterfølgende i både bøger og aviser.

»Men filmen viser også, at nazister får lov at marchere igennem et jødisk kvarter i Chicago, selv om det selvfølgelig gør ondt på beboerne. Ligesom vi viser, når medlemmer fra Westboro Baptist Church stiller sig op til begravelser af faldne amerikanske soldater og siger, at det er Guds straf for at tillade abort og homoseksualitet. Men det må ytringsfriheden også beskytte,« siger Jacob Mchangama.

Der er endnu ikke sat en dato på filmens premiere, som ifølge Jacob Mchangama vil blive vist på en amerikansk hjemmeside. Han understreger, at der ikke er tale om en film om Muhammedkrisen, men om truslen mod ytringsfrihed og religionsfrihed.

»En af filmens hovedpointer er, at ytringsfrihed og religionsfrihed er to sider af samme sag. Samme frihed, der tillader krænkelser af religiøse følelser, beskytter samtidig de religiøse minoriteters ret til at praktisere deres tro og leve i overensstemmelse med egne værdier,« lyder det fra Mchangama.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu